Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

"Los pożycza, nie daje. "

(Eliza Orzeszkowa)

skomentuj »

Pierniczki orzechowe

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: Boże Narodzenie, piknik, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

150 g mąki orkiszowej
150 g mąki żytniej
150 g orzechów laskowych
2 jajka
250 g cukru trzcinowego
70 g płynnego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół paczki przyprawy do piernika (lub mieszanka samodzielnie przyrządzona wedle uznania, np: cynamon, imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa)
1 jajko do nabłyszczenia

Sposób przygotowania:

Połączyć jajka i cukier, odstawić (najlepiej na około pół godziny, aby cukier dobrze się rozpuścił), co jakiś czas mieszać miksturę.

Dodać miód i mieszać aż do uzyskania piany. Dodać mąkę, przyprawy, orzechy i sodę oczyszczoną, ugnieść. Rozwałkować masę do około 5 mm grubości na posypanej mąką powierzchni.

Wyciąć foremkami dowolne kształty pierniczków i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozprowadzić pędzlem na ciasteczkach, by po upieczeniu się błyszczały.

Pierniczki piec w temperaturze 210 stopni około 5-7 minut.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012