Przepisy: Kuchnie świata
Pierniczki orzechowe
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: Boże Narodzenie, piknik, urodziny, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
150 g mąki żytniej
150 g orzechów laskowych
2 jajka
250 g cukru trzcinowego
70 g płynnego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół paczki przyprawy do piernika (lub mieszanka samodzielnie przyrządzona wedle uznania, np: cynamon, imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa)
1 jajko do nabłyszczenia
Sposób przygotowania:
Dodać miód i mieszać aż do uzyskania piany. Dodać mąkę, przyprawy, orzechy i sodę oczyszczoną, ugnieść. Rozwałkować masę do około 5 mm grubości na posypanej mąką powierzchni.
Wyciąć foremkami dowolne kształty pierniczków i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozprowadzić pędzlem na ciasteczkach, by po upieczeniu się błyszczały.
Pierniczki piec w temperaturze 210 stopni około 5-7 minut.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.