Przepisy: Kuchnie świata
Piersi kacze po szumawsku
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: drogie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
4 szt. piersi kaczych
120 g owoców suszonych
40 g łuskanych orzechów
100 ml wina deserowego wywar lub woda do podlewania
1 łyżka oleju
sól
mieszanka suszonych ziół
120 g owoców suszonych
40 g łuskanych orzechów
100 ml wina deserowego wywar lub woda do podlewania
1 łyżka oleju
sól
mieszanka suszonych ziół
Sposób przygotowania:
Owoce suszone kroimy i kropimy winem. Siekamy orzechy. Każdy kawałek mięsa nadcinamy długim ostrym nożem, tak aby powstała kieszeń, którą napełnimy wymoczonymi owocami i orzechami.
Piersi spinamy wykałaczkami, solimy, przyprawiamy suszonymi ziołami i na oleju opiekamy. Następnie dolewamy trochę wywaru lub wody i powoli dusimy do miękkości.
Dodatki:
ziemniaki purée, gotowane ziemniaki, ryż duszony, kompot z borówek
Piersi spinamy wykałaczkami, solimy, przyprawiamy suszonymi ziołami i na oleju opiekamy. Następnie dolewamy trochę wywaru lub wody i powoli dusimy do miękkości.
Dodatki:
ziemniaki purée, gotowane ziemniaki, ryż duszony, kompot z borówek
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.