Przepisy: Kuchnie świata
Placki z cukini z czosnkiem
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia ukraińska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: warzywa
Okazje: przyjęcie , piknik, inne,
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: alina_leska
-
Składniki:
krupa manna – 80 g
bułka tarta – 6 łyżek stołowych
2 jajka
sól, pieprz, ewentualnie – zioła (majeranek, bazylia)
Sos czosnkowo-koperkowy:
100 g kwaśnej śmietany
3 ząbki czosnku
drobno posiekany świeży koperek
sól, pieprz cytrynowy lub świeże zmielony pieprz
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania:
Na dobrze rozgrzaną patelnie wlać olej do smażenia, wykładać utworzoną masę łyżką stołową na patelnie tak, żeby się utworzyły małe cienkie placki.
Placki obsmażać z dwóch stron (1-2 minuty).
Gotowe placki wyłożyć na papier kuchenny, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowo – koperkowym
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.