Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Placki z cukini z czosnkiem

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia ukraińska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: warzywa

Okazje: przyjęcie , piknik, inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

cukinia – 2 sztuki – około 700 g
krupa manna – 80 g
bułka tarta – 6 łyżek stołowych
2 jajka
sól, pieprz, ewentualnie – zioła (majeranek, bazylia)

Sos czosnkowo-koperkowy:

100 g kwaśnej śmietany
3 ząbki czosnku
drobno posiekany świeży koperek
sól, pieprz cytrynowy lub świeże zmielony pieprz

Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania:

Zetrzeć cukinię na tarce, dodać mannę, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz oraz drobno posiekany czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki zlać nadmiar płynu z masy.

Na dobrze rozgrzaną patelnie wlać olej do smażenia, wykładać utworzoną masę łyżką stołową na patelnie tak, żeby się utworzyły małe cienkie placki.

Placki obsmażać z dwóch stron (1-2 minuty).

Gotowe placki wyłożyć na papier kuchenny, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowo – koperkowym

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012