Placki ziemniaczane z powidłami, obtaczane w orzechach włoskich

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska

Okazje: inne

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

600-800 g ziemniaków ugotowanych w łupinach
1-2 jajka
180 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
sól
mąka do wałkowania
mieszanka oleju z masłem
powidła (śliwkowe lub gruszkowe)
cukier drobnoziarnisty
gniecione orzechy (włoskie lub laskowe)

Sposób przygotowania:

Wystudzone ziemniaki należy zetrzeć. Na stolnicy dodajemy jajka, mąkę i trochę solimy - wyrabiamy ciasto.

Ciasto rozdzielamy na 12-16 części, z których formujemy placki i powoli smażymy je na tłuszczu aż się zarumienią.

Na koniec smarujemy powidłami, rolujemy i obtaczamy w mieszance gniecionych orzechów z cukrem.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012