Przepisy: Kuchnie świata
Placki ziemniaczane z powidłami, obtaczane w orzechach włoskich
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska
Okazje: inne
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
600-800 g ziemniaków ugotowanych w łupinach
1-2 jajka
180 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
sól
mąka do wałkowania
mieszanka oleju z masłem
powidła (śliwkowe lub gruszkowe)
cukier drobnoziarnisty
gniecione orzechy (włoskie lub laskowe)
1-2 jajka
180 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
sól
mąka do wałkowania
mieszanka oleju z masłem
powidła (śliwkowe lub gruszkowe)
cukier drobnoziarnisty
gniecione orzechy (włoskie lub laskowe)
Sposób przygotowania:
Wystudzone ziemniaki należy zetrzeć. Na stolnicy dodajemy jajka, mąkę i trochę solimy - wyrabiamy ciasto.
Ciasto rozdzielamy na 12-16 części, z których formujemy placki i powoli smażymy je na tłuszczu aż się zarumienią.
Na koniec smarujemy powidłami, rolujemy i obtaczamy w mieszance gniecionych orzechów z cukrem.
Ciasto rozdzielamy na 12-16 części, z których formujemy placki i powoli smażymy je na tłuszczu aż się zarumienią.
Na koniec smarujemy powidłami, rolujemy i obtaczamy w mieszance gniecionych orzechów z cukrem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.