Przepisy: Kuchnie świata
Podwójna kura
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: inne
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1 kura (1200 g)
200 g warzyw korzeniowych (marchew, seler, pietruszka)
cały pieprz
liść laurowy
sól
100 g słoniny
50 g masła
250 g cebuli
mielona papryka
200 ml kwaśniej śmietany
50 g miałkiej mąki
200 g warzyw korzeniowych (marchew, seler, pietruszka)
cały pieprz
liść laurowy
sól
100 g słoniny
50 g masła
250 g cebuli
mielona papryka
200 ml kwaśniej śmietany
50 g miałkiej mąki
Sposób przygotowania:
Kurę przekrajamy na połowę i gotujemy w słonej wodzie razem z warzywami korzeniowymi, całym pieprzem i liściem laurowym. Następnie kurę wyjmujemy i wywar odcedzamy.
Jedną połowę kury gęsto szpikujemy kawałkami słoniny, podlewamy wywarem i pieczemy w piekarniku do miękkości.
Na maśle spieniamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mieloną paprykę i zalewamy wywarem. Wkładamy drugą połowę kury. Kiedy będzie gotowa, wyjmujemy ją, a sos zagęszczamy kwaśną śmietaną, wymieszaną z miałką mąką. Sos zagotowujemy i przecedzamy. Na koniec dodajemy pozostałą roztopioną, drobno pokrojoną słoninę.
Na każdy talerz kładziemy kawałek pieczonej kury oraz kawałek kury polany sosem. Pozostały sos podajemy w sosjerce.
Dodatki:
Kluski maślane, ziemniaki, ryż, makaron, łazanki
Jedną połowę kury gęsto szpikujemy kawałkami słoniny, podlewamy wywarem i pieczemy w piekarniku do miękkości.
Na maśle spieniamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mieloną paprykę i zalewamy wywarem. Wkładamy drugą połowę kury. Kiedy będzie gotowa, wyjmujemy ją, a sos zagęszczamy kwaśną śmietaną, wymieszaną z miałką mąką. Sos zagotowujemy i przecedzamy. Na koniec dodajemy pozostałą roztopioną, drobno pokrojoną słoninę.
Na każdy talerz kładziemy kawałek pieczonej kury oraz kawałek kury polany sosem. Pozostały sos podajemy w sosjerce.
Dodatki:
Kluski maślane, ziemniaki, ryż, makaron, łazanki
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.