Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Podwójna kura

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1 kura (1200 g)
200 g warzyw korzeniowych (marchew, seler, pietruszka)
cały pieprz
liść laurowy
sól
100 g słoniny
50 g masła
250 g cebuli
mielona papryka
200 ml kwaśniej śmietany
50 g miałkiej mąki

Sposób przygotowania:

Kurę przekrajamy na połowę i gotujemy w słonej wodzie razem z warzywami korzeniowymi, całym pieprzem i liściem laurowym. Następnie kurę wyjmujemy i wywar odcedzamy.

Jedną połowę kury gęsto szpikujemy kawałkami słoniny, podlewamy wywarem i pieczemy w piekarniku do miękkości.

Na maśle spieniamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mieloną paprykę i zalewamy wywarem. Wkładamy drugą połowę kury. Kiedy będzie gotowa, wyjmujemy ją, a sos zagęszczamy kwaśną śmietaną, wymieszaną z miałką mąką. Sos zagotowujemy i przecedzamy. Na koniec dodajemy pozostałą roztopioną, drobno pokrojoną słoninę.

Na każdy talerz kładziemy kawałek pieczonej kury oraz kawałek kury polany sosem. Pozostały sos podajemy w sosjerce.

Dodatki:

Kluski maślane, ziemniaki, ryż, makaron, łazanki

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012