Przepisy: Kuchnie świata
Podwójne kołacze świąteczne
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, urodziny, Sylwester, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
25 g drożdży
1 jajko
2 żółtka
250 ml mleka
100 g cukru
150 g masła
skórka z cytryny
cukier waniliowy
sól
mąka do wałkowania ciasta
Pierwsze nadzienie:
200 g twarogu
80 g cukru
1 żółtko
50 g rodzynek
Drugie nadzienie:
około 500 g powideł śliwkowych
50 g obranych migdałów
rum
1 żółtko
1-3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Przygotujemy nadzienie serowe mieszając twaróg z cukrem, żółtkiem i rodzynkami.
Ciasto dzielimy na 20-25 kawałków i napełnimy je nadzieniem serowym. Formujemy okrągłe ciastka i wykładamy na blachę do pieczenia.
Zostawiamy na krótko do wyrośnięcia, następnie pośrodku robimy dołki i napełniamy je drugim nadzieniem, z powideł, doprawionych rumem. Na wierzch kładziemy migdały. Ciasto wokół smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i ciastka pieczemy na złoty kolor.
Można użyć także innego nadzienia: na przykład makowego czy orzechowego.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.