Podwójne kołacze świąteczne

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, urodziny, Sylwester, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

500 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
25 g drożdży
1 jajko
2 żółtka
250 ml mleka
100 g cukru
150 g masła
skórka z cytryny
cukier waniliowy
sól
mąka do wałkowania ciasta

Pierwsze nadzienie:
200 g twarogu
80 g cukru
1 żółtko
50 g rodzynek

Drugie nadzienie:
około 500 g powideł śliwkowych
50 g obranych migdałów
rum
1 żółtko
1-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę, w której robimy dołek. Wkładamy do niego rozdrobnione drożdże, cukier i zalewamy częścią letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia. Następnie dodajemy jajka, żółtka, roztopione masło, sól, startą skórkę z cytryny, cukier waniliowy i pozostałe letnie mleko. Dobrze mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do odpowiedniego wyrośnięcia.

Przygotujemy nadzienie serowe mieszając twaróg z cukrem, żółtkiem i rodzynkami.

Ciasto dzielimy na 20-25 kawałków i napełnimy je nadzieniem serowym. Formujemy okrągłe ciastka i wykładamy na blachę do pieczenia.

Zostawiamy na krótko do wyrośnięcia, następnie pośrodku robimy dołki i napełniamy je drugim nadzieniem, z powideł, doprawionych rumem. Na wierzch kładziemy migdały. Ciasto wokół smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i ciastka pieczemy na złoty kolor.

Można użyć także innego nadzienia: na przykład makowego czy orzechowego.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012