Przepisy: Kuchnie świata
Południowoczeski karp Jordán
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: ryby i owoce morza
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, urodziny, inne,
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1 karp
90 g tłuszczu
1/2 cytryny
250 ml czerwonego wina stołowego
łyżka masła
1/2 l wody
szczypta soli
90 g tłuszczu
1/2 cytryny
250 ml czerwonego wina stołowego
łyżka masła
1/2 l wody
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Oczyszczonego i wypatroszonego karpia płuczemy i kroimy na porcje (dzwonki), solimy, opiekamy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Trochę podlewamy gorącą wodą, czerwonym winem i dusimy.
Powstały sos doprawiamy sokiem z cytryny, solimy, dodajemy masło i krótko gotujemy.
Podajemy z ziemniakami na różne sposoby.
Powstały sos doprawiamy sokiem z cytryny, solimy, dodajemy masło i krótko gotujemy.
Podajemy z ziemniakami na różne sposoby.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.