Południowoczeski karp Jordán

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: ryby i owoce morza

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1 karp
90 g tłuszczu
1/2 cytryny
250 ml czerwonego wina stołowego
łyżka masła
1/2 l wody
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Oczyszczonego i wypatroszonego karpia płuczemy i kroimy na porcje (dzwonki), solimy, opiekamy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Trochę podlewamy gorącą wodą, czerwonym winem i dusimy.

Powstały sos doprawiamy sokiem z cytryny, solimy, dodajemy masło i krótko gotujemy.

Podajemy z ziemniakami na różne sposoby.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012