Przepisy: Kuchnie świata
Racuszki z leśniczówki
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, podwieczorek
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: piknik, urodziny, inne,
Sposób przygotowania: smażone, inne,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
ok. 650 ml mleka
50 g cukru
25 g drożdży
1 łyżka oleju
2 żółtka
1/2 opakowania cukru waniliowego
sól
skórka cytrynowa
do pieczenia: mieszanka masła i oleju
nadzienie i dekoracja: marmolada z owoców leśnych, bita śmietana,
cukier
Sposób przygotowania:
Następnie wlewamy pozostałe letnie mleko, dodajemy żółtka, cukier waniliowy, olej, sól, startą skórkę dobrze wymytej cytryny i resztę mąki. Rzadkie ciasto dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W trakcie rośnięcia ciasto kilka razy trzeba zamieszać.
Rozgrzewamy patelnię i na mieszance masła i oleju powoli smażymy racuchy. Usmażone racuchy smarujemy marmoladą z owoców leśnych, ewentualnie zdobimy świeżymi owocami leśnymi i bitą śmietaną. Do smaku cukrzymy.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.