Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Racuszki z leśniczówki

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, podwieczorek

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: piknik, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone, inne,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

400 g miałkiej mąki
ok. 650 ml mleka
50 g cukru
25 g drożdży
1 łyżka oleju
2 żółtka
1/2 opakowania cukru waniliowego
sól
skórka cytrynowa

do pieczenia: mieszanka masła i oleju

nadzienie i dekoracja: marmolada z owoców leśnych, bita śmietana,
cukier

Sposób przygotowania:

W mniejszym garnku rozdrabniamy drożdże, dodajemy cukier, część letniego mleka i trochę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i w ciepłym miejscu pozostawiamy do wyrośnięcia.

Następnie wlewamy pozostałe letnie mleko, dodajemy żółtka, cukier waniliowy, olej, sól, startą skórkę dobrze wymytej cytryny i resztę mąki. Rzadkie ciasto dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W trakcie rośnięcia ciasto kilka razy trzeba zamieszać.

Rozgrzewamy patelnię i na mieszance masła i oleju powoli smażymy racuchy. Usmażone racuchy smarujemy marmoladą z owoców leśnych, ewentualnie zdobimy świeżymi owocami leśnymi i bitą śmietaną. Do smaku cukrzymy.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012