Przepisy: Kuchnie świata
Roladki z szynką lub innym farszem
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, mięso i podroby,
Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, Sylwester,
Sposób przygotowania: bez gotowania , pieczone,
- Autor: Kasjopea
-
Składniki:
Szynka włoska lub inna suszona np. szwarcwaldzka,
Jajko,
Mąka do podsypania,
Kilka gałązek świeżego rozmarynu,
Oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Na podsypanej mąką stolnicy ostrożnie rozwałkowujemy ciasto francuskie na cienki placek ok. 2 mm. Staramy się nadać mu kształt prostokąta. Dalej układamy na placku plastry szynki, jeden obok drugiego, aż wypełnią przestrzeń placka. Na brzegach zostawiamy margines ok. 1 cm. Gotowy placek zwijamy w rulon. Nie może być zbyt ciasny, bo ciasto francuskie rośnie i musi mieć trochę miejsca. Inaczej po upieczeniu będzie twarde. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem lub wodą i sklejamy.
Przygotowany rulon z ciasta z szynką w środku kroimy w roladki o grubości 1 – 2 cm, układamy je na blasze wyłożonej folią aluminiową i posypanej mąką. Każdą roladkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na wierzch kładziemy igiełkę rozmarynu. Aby po upieczeniu rozmaryn był chrupiący, wystarczy skropić go oliwą. I gotowe. Blachę z roladkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 - 20 minut i pieczemy aż roladki będą rumiane.
Uwaga! Szynkę można zastąpić wędzonym łososiem i twarożkiem, duszonym szpinakiem, a nawet masą makową. Puśćcie wodze fantazji.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.