Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Roladki z szynką lub innym farszem

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, mięso i podroby,

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, Sylwester,

Sposób przygotowania: bez gotowania , pieczone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego,

Szynka włoska lub inna suszona np. szwarcwaldzka,

Jajko,

Mąka do podsypania,

Kilka gałązek świeżego rozmarynu,

Oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Na podsypanej mąką stolnicy ostrożnie rozwałkowujemy ciasto francuskie na cienki placek ok. 2 mm. Staramy się nadać mu kształt prostokąta. Dalej układamy na placku plastry szynki, jeden obok drugiego, aż wypełnią przestrzeń placka. Na brzegach zostawiamy margines ok. 1 cm. Gotowy placek zwijamy w rulon. Nie może być zbyt ciasny, bo ciasto francuskie rośnie i musi mieć trochę miejsca. Inaczej po upieczeniu będzie twarde. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem lub wodą i sklejamy.

Przygotowany rulon z ciasta z szynką w środku kroimy w roladki o grubości 1 – 2 cm, układamy je na blasze wyłożonej folią aluminiową i posypanej mąką. Każdą roladkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na wierzch kładziemy igiełkę rozmarynu. Aby po upieczeniu rozmaryn był chrupiący, wystarczy skropić go oliwą. I gotowe. Blachę z roladkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 - 20 minut i pieczemy aż roladki będą rumiane.

Uwaga! Szynkę można zastąpić wędzonym łososiem i twarożkiem, duszonym szpinakiem, a nawet masą makową. Puśćcie wodze fantazji.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012