Przepisy: Kuchnie świata
Sałatka z piersi kaczki i dyni
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
200 g dyni
sałata sezonowa
sól i pieprz
sos vinaigrette:
200 ml oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka mocnej musztardy
3 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
skórą do dołu. Posypać solą i pieprzem.
W tym czasie w miseczce wymieszać musztardę z octem i dolewać stopniowo oliwę, ubijać jak na majonez.
Obrać dynię ze skóry, pokroić ją w kostkę, posolić i zapiec
w piekarniku w temperaturze 200°C przez 5 minut.
Wymyć sałatę, osuszyć ją delikatnie i rozłożyć na talerzach.
Położyć na niej piersi z kaczki, pokrojone w cienkie plastry, posypać dynią i przyprawić wcześniej przygotowanym sosem vinaigrette z musztardą.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.