Przepisy: Kuchnie świata
Sałatka ziemniaczana
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: warzywa
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1/4 kg marchwi
1/4 kg selera
ocet
szklanka groszku z puszki lub 200 g mrożonego groszku
150 g kiszonych ogórków
4 – 6 łyżek majonezu
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Chłodne ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę około 1×1 cm.
Marchew i seler obieramy i w wodzie z dodatkiem soli i octu gotujemy 10–15 minut, aby warzywa były miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy z wody, pozostawiamy do wystygnięcia i drobno kroimy. Kroimy w kostkę także ogórki, marynatę wykorzystamy pod koniec przyrządzania sałatki. Groszek z puszki odcedzamy (mrożony rozmrażamy). Wszystkie pokrojone składniki delikatnie mieszamy w misce, dodajemy majonez i trochę marynaty z ogórków. Solimy i doprawiamy pieprzem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.