Przepisy: Kuchnie świata
Sarmale – Gołąbki
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia rumuńska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: inne
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1 kg mielonego mięsa
2 duże cebule
główka kwaszonej kapusty (w Polsce nie ma jej w sprzedaży, zamiast tego można użyć kapusty włoskiej, trzeba wówczas sparzyć liście, i dodatkowo przygotować słoik kapusty kwaszonej)
pęczek włoszczyzny
20 dkg ryżu
2 łyżeczki wegety, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu, 2 listki laurowe
2 duże cebule
główka kwaszonej kapusty (w Polsce nie ma jej w sprzedaży, zamiast tego można użyć kapusty włoskiej, trzeba wówczas sparzyć liście, i dodatkowo przygotować słoik kapusty kwaszonej)
pęczek włoszczyzny
20 dkg ryżu
2 łyżeczki wegety, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu, 2 listki laurowe
Sposób przygotowania:
Mielone mięso mieszamy z ryżem, pokrojoną cebulą, drobno pokrojonymi jarzynami, łyżeczką wegety, solą i pieprzem na jednolitą masę. Farszem napełniamy liście kapusty i zwijamy je (powinny mieć podłużny kształt i być mniejsze od polskich gołąbków)
Na dno żaroodpornego naczynia rozłożyć posiekaną kwaszoną kapustę. Na to kładziemy sarmale, przykrywamy warstwą kwaszonej kapusty, znów kładziemy sarmale i tak do ich wyczerpania. Ostatnią warstwę kwaszonej kapusty solimy, pieprzymy, układamy na niej listki laurowe i polewamy odrobiną zimnej wody.
Pieczemy w piekarniku ok. półtorej godziny. Po wyjęciu można ozdobić ostrą papryczką.
Podajemy z kwaśną śmietaną i czerwonym winem. Są też wyśmienite drugiego czy trzeciego dnia.
Na dno żaroodpornego naczynia rozłożyć posiekaną kwaszoną kapustę. Na to kładziemy sarmale, przykrywamy warstwą kwaszonej kapusty, znów kładziemy sarmale i tak do ich wyczerpania. Ostatnią warstwę kwaszonej kapusty solimy, pieprzymy, układamy na niej listki laurowe i polewamy odrobiną zimnej wody.
Pieczemy w piekarniku ok. półtorej godziny. Po wyjęciu można ozdobić ostrą papryczką.
Podajemy z kwaśną śmietaną i czerwonym winem. Są też wyśmienite drugiego czy trzeciego dnia.
Komentarze
jan_rola | 28-01-2016
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.