Seco de chivo

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Inna kuchnia świata

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane , smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

2 kg baraniny lub jagnięciny, z kością lub bez, pokrojonych w duże kawałki
2 czerwone cebule, pokrojone na kawałki
10 ząbków czosnku
1 łyżka zmielonego kminku
1 łyżeczka musztardy (z ziaren zmielonych)
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
parę gałązek świeżej pietruszki, kolendry i oregano
1 biała cebula perłowa, grubo posiekana
2 pomidory, obrane i bez pestek
2 słodkie papryki, jakiegokolwiek koloru, grubo posiekane
2 łyżki oleju
łyżeczka mielonego annato
łyżeczka ostrej papryki lub mielonej ostrej papryczki
3 szklanki piwa
1 szklanka białego wina
sok z 4 całych pomarańczy, świeżych bądź mrożonych lub 1 szklanka zagęszczonego soku z pomarańczy (można użyć mrożoną masę)
3 łyżki cukru z trzciny cukrowej, można zastąpić brązowym cukrem
2 łyżki drobno posiekanej kolendry, pietruszki lub oregano
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zmiksować cebulę, czosnek, kminek, musztardę, kolendrę, świeże zioła, sól, pieprz i jedną szklankę piwa.

Zamarynuj baraninę w płynie z przypraw przez parę godzin.

Włóż cebulę, papryki i pomidory do miksera i miksuj aż się dobrze posiekają.

Podgrzej olej w rondlu o odpowiednim rozmiarze.

Dodaj cebulę, pomidory i posiekane papryki, jak również annato i ostrą paprykę lub ostrą papryczkę, gotuj (lub smaż) przez 8 minut – mieszając od czasu do czasu.

Dodać baraninę lub jagnięcinę wraz z tartą trzciną, piwem, winem i sokiem z cytryny i doprowadź do wrzenia.

Zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu około 3 i pół godziny lub aż mięso będzie miękkie i sos odparuje i zgęstnieje. Można zostawić całkowicie przykryte lub częściowo. Zamieszać od czasu do czasu i sprawdzić słoność.

Kiedy będzie gotowe, posypać posiekanymi ziołami.

Podawać z ryżem, czerwoną cebulą (pokrojoną w piórka, wraz z olejem i drobno siekaną kolendrą), juką, sałatką, plasterkami awokado i ostrą papryką do smaku.

Seco z koziny, znane również jako seco z jagnięciny, jest tradycyjnym daniem ekwadorskim, które przygotowuje się gotując jagnięcinę na wolnym ogniu w sosie z piwa, czosnku, kminku, annato, oregano, słodkiej papryki, cebuli, kolendry, pietruszki, pomidora i innych przypraw. Secos są rodzajami gulaszu, bardzo popularnymi w Ekwadorze i innych krajach Ameryki Połudnowej. Te pyszne secos mogą być zrobione z wołowiny, kurczaka, koziny, jagnięciny lub baraniny.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012