Przepisy: Kuchnie świata
Seco de chivo
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Inna kuchnia świata
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane , smażone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
2 kg baraniny lub jagnięciny, z kością lub bez, pokrojonych w duże kawałki
2 czerwone cebule, pokrojone na kawałki
10 ząbków czosnku
1 łyżka zmielonego kminku
1 łyżeczka musztardy (z ziaren zmielonych)
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
parę gałązek świeżej pietruszki, kolendry i oregano
1 biała cebula perłowa, grubo posiekana
2 pomidory, obrane i bez pestek
2 słodkie papryki, jakiegokolwiek koloru, grubo posiekane
2 łyżki oleju
łyżeczka mielonego annato
łyżeczka ostrej papryki lub mielonej ostrej papryczki
3 szklanki piwa
1 szklanka białego wina
sok z 4 całych pomarańczy, świeżych bądź mrożonych lub 1 szklanka zagęszczonego soku z pomarańczy (można użyć mrożoną masę)
3 łyżki cukru z trzciny cukrowej, można zastąpić brązowym cukrem
2 łyżki drobno posiekanej kolendry, pietruszki lub oregano
sól i pieprz
2 czerwone cebule, pokrojone na kawałki
10 ząbków czosnku
1 łyżka zmielonego kminku
1 łyżeczka musztardy (z ziaren zmielonych)
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
parę gałązek świeżej pietruszki, kolendry i oregano
1 biała cebula perłowa, grubo posiekana
2 pomidory, obrane i bez pestek
2 słodkie papryki, jakiegokolwiek koloru, grubo posiekane
2 łyżki oleju
łyżeczka mielonego annato
łyżeczka ostrej papryki lub mielonej ostrej papryczki
3 szklanki piwa
1 szklanka białego wina
sok z 4 całych pomarańczy, świeżych bądź mrożonych lub 1 szklanka zagęszczonego soku z pomarańczy (można użyć mrożoną masę)
3 łyżki cukru z trzciny cukrowej, można zastąpić brązowym cukrem
2 łyżki drobno posiekanej kolendry, pietruszki lub oregano
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Zmiksować cebulę, czosnek, kminek, musztardę, kolendrę, świeże zioła, sól, pieprz i jedną szklankę piwa.
Zamarynuj baraninę w płynie z przypraw przez parę godzin.
Włóż cebulę, papryki i pomidory do miksera i miksuj aż się dobrze posiekają.
Podgrzej olej w rondlu o odpowiednim rozmiarze.
Dodaj cebulę, pomidory i posiekane papryki, jak również annato i ostrą paprykę lub ostrą papryczkę, gotuj (lub smaż) przez 8 minut – mieszając od czasu do czasu.
Dodać baraninę lub jagnięcinę wraz z tartą trzciną, piwem, winem i sokiem z cytryny i doprowadź do wrzenia.
Zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu około 3 i pół godziny lub aż mięso będzie miękkie i sos odparuje i zgęstnieje. Można zostawić całkowicie przykryte lub częściowo. Zamieszać od czasu do czasu i sprawdzić słoność.
Kiedy będzie gotowe, posypać posiekanymi ziołami.
Podawać z ryżem, czerwoną cebulą (pokrojoną w piórka, wraz z olejem i drobno siekaną kolendrą), juką, sałatką, plasterkami awokado i ostrą papryką do smaku.
Seco z koziny, znane również jako seco z jagnięciny, jest tradycyjnym daniem ekwadorskim, które przygotowuje się gotując jagnięcinę na wolnym ogniu w sosie z piwa, czosnku, kminku, annato, oregano, słodkiej papryki, cebuli, kolendry, pietruszki, pomidora i innych przypraw. Secos są rodzajami gulaszu, bardzo popularnymi w Ekwadorze i innych krajach Ameryki Połudnowej. Te pyszne secos mogą być zrobione z wołowiny, kurczaka, koziny, jagnięciny lub baraniny.
Zamarynuj baraninę w płynie z przypraw przez parę godzin.
Włóż cebulę, papryki i pomidory do miksera i miksuj aż się dobrze posiekają.
Podgrzej olej w rondlu o odpowiednim rozmiarze.
Dodaj cebulę, pomidory i posiekane papryki, jak również annato i ostrą paprykę lub ostrą papryczkę, gotuj (lub smaż) przez 8 minut – mieszając od czasu do czasu.
Dodać baraninę lub jagnięcinę wraz z tartą trzciną, piwem, winem i sokiem z cytryny i doprowadź do wrzenia.
Zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu około 3 i pół godziny lub aż mięso będzie miękkie i sos odparuje i zgęstnieje. Można zostawić całkowicie przykryte lub częściowo. Zamieszać od czasu do czasu i sprawdzić słoność.
Kiedy będzie gotowe, posypać posiekanymi ziołami.
Podawać z ryżem, czerwoną cebulą (pokrojoną w piórka, wraz z olejem i drobno siekaną kolendrą), juką, sałatką, plasterkami awokado i ostrą papryką do smaku.
Seco z koziny, znane również jako seco z jagnięciny, jest tradycyjnym daniem ekwadorskim, które przygotowuje się gotując jagnięcinę na wolnym ogniu w sosie z piwa, czosnku, kminku, annato, oregano, słodkiej papryki, cebuli, kolendry, pietruszki, pomidora i innych przypraw. Secos są rodzajami gulaszu, bardzo popularnymi w Ekwadorze i innych krajach Ameryki Połudnowej. Te pyszne secos mogą być zrobione z wołowiny, kurczaka, koziny, jagnięciny lub baraniny.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.