Przepisy: Kuchnie świata
Smażone flaki
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: inne
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
600 g gotowanych flaków
10 g soli
1 g pieprzu
20 g czosnku
250 g oleju do smażenia
200 g bułki tartej
2 jajka
50 g mleka
80 g średnio mielonej mąki (np. krupczatki)
10 g soli
1 g pieprzu
20 g czosnku
250 g oleju do smażenia
200 g bułki tartej
2 jajka
50 g mleka
80 g średnio mielonej mąki (np. krupczatki)
Sposób przygotowania:
Ugotowane flaki posypujemy pieprzem, solimy, nacieramy czosnkiem i obtaczamy, tak jak kotlety. Smażymy w gorącym oleju na złoty kolor. Przed podaniem możemy udekorować chipsami czosnkowymi.
Dodatki:
Sałatka ziemniaczana, gotowane ziemniaki, ziemniaki purée
Dodatki:
Sałatka ziemniaczana, gotowane ziemniaki, ziemniaki purée
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.