Przepisy: Kuchnie świata
Sznycel wiedeński
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
4 kotlety cielęce (wieprzowe, drobiowe)
sól
mąka
1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody
sucha bułka tarta
olej lub masło klarowane do smażenia
panierka
sól
mąka
1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody
sucha bułka tarta
olej lub masło klarowane do smażenia
panierka
Sposób przygotowania:
Kawałki mięsa cielęcego dobrze stłuc, lekko posolić, obtoczyć w mące, i w jajku, następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać dosyć dużą ilość tłuszczu – oleju lub masła. Mięso należy smażyć po obu stronach aż do uzyskania złotego koloru panierki. By pozbyć się nadmiaru tłuszczu, sznycle wyłożyć na parę minut na talerz z ręcznikami papierowymi.
Tradycyjnie Wiener Schnitzel podawany jest z pieczonymi ziemniaczkami, zieloną sałatą lub sałatką ziemniaczaną z pietruszką. Niezbędne są ćwiartki cytryny, które tradycyjnie wyciska się na przepyszną, chrupiącą panierkę.
Na patelni rozgrzać dosyć dużą ilość tłuszczu – oleju lub masła. Mięso należy smażyć po obu stronach aż do uzyskania złotego koloru panierki. By pozbyć się nadmiaru tłuszczu, sznycle wyłożyć na parę minut na talerz z ręcznikami papierowymi.
Tradycyjnie Wiener Schnitzel podawany jest z pieczonymi ziemniaczkami, zieloną sałatą lub sałatką ziemniaczaną z pietruszką. Niezbędne są ćwiartki cytryny, które tradycyjnie wyciska się na przepyszną, chrupiącą panierkę.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.