Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Tarta z pieczoną papryką

  • trudne
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia francuska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: warzywa , nabiał , mąki, kasze , makarony,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

1 szklanka mąki przennej
szczypta soli
6 łyżek stołowych masła lub margaryny
2 łyżki stołowe zielonych oliwek drylowanych, drobno pokrojonych
3 łyżki stołowe zimnej wody
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 szklanka startej mozarelli
2 jajka
2/3 szklanki mleka
1 łyżka stołowa posiekanej bazylii
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto. Przesiać mąkę do miski i dodać sól. Utrzeć z masłem, aż będzie przypominać okruchy chleba. Dodać oliwki i wodę, wyrabiając na ciasto. Rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką i wyłożyć foremkę do tarty o średnicy 20 cm. Nakłuć dno widelcem i odstawić do schłodzenia. Przekroić papryki wzdłuż na pół i usunąć pestki,następnie ułożyć skórką do góry na blaszy do pieczenia. Zmieszać czosnek z oliwą i posmarować paprykę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) na 20 minut, aż zacznie się zwęglać. Ostudzić lekko paprykę i cienko pokroić. Ułożyć na cieście przekładając serem mozarella. Rozbić jajko i mleko i dodać bazylię. Doprawić i polać paprykę. Umieścić tartę na blaszce do pieczenia i wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut, aż będzie gotowa. Podawać na gorąco lub na zimno.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012