Żeberka BBQ

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Jaka?: Inna kuchnia świata

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: piknik

Sposób przygotowania: grillowane, duszone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

2 paski bardzo mięsistych żeberek
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
4 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
sok z 2 pomarańczy
duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę

Sposób przygotowania:

Żeberek nie kroimy na części, powinny zostać całe paski. Pokrojone dopiero po z grillowaniu będą o wiele bardziej soczyste.
Ze wszystkich składników przygotowujemy marynatę, zalewamy nią mięso i zostawiamy w lodówce na min godzinę a najlepiej na noc.
Odwrotnie niż tradycyjne polskie żeberka duszone w cebulowym sosie w tym przepisie mięso najpierw gotujemy a potem dopiero smażymy....
Dobrze by było gotować żeberka na płasko, jeżeli nie macie wystarczająco dużego garnka zróbcie to na blaszce. Zalejcie mięso marynatą, przykryjcie blaszkę szczelnie folią i duście mięso w piekarniku ok 20 - 30min. w 160*C aż będzie al-dente. Nie gotujcie go miękkości bo się rozpadnie na grillu ale nie poduszone wcale może być za twarde bo piecze się już potem dość szybko
Całe paski żeberek grillujemy smarując przy każdym przewracaniu marynatą. Dzielimy na porcje dopiero po upieczeniu. Tak przyrządzone żeberka są aromatyczne, soczyste....po prostu pyszne:)
Smacznego

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012