Przepisy: Kuchnie świata
Żeberka BBQ
- łatwe
- powyżej 60 min
Jaka?: Inna kuchnia świata
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: piknik
Sposób przygotowania: grillowane, duszone,
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
4 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
sok z 2 pomarańczy
duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę
Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników przygotowujemy marynatę, zalewamy nią mięso i zostawiamy w lodówce na min godzinę a najlepiej na noc.
Odwrotnie niż tradycyjne polskie żeberka duszone w cebulowym sosie w tym przepisie mięso najpierw gotujemy a potem dopiero smażymy....
Dobrze by było gotować żeberka na płasko, jeżeli nie macie wystarczająco dużego garnka zróbcie to na blaszce. Zalejcie mięso marynatą, przykryjcie blaszkę szczelnie folią i duście mięso w piekarniku ok 20 - 30min. w 160*C aż będzie al-dente. Nie gotujcie go miękkości bo się rozpadnie na grillu ale nie poduszone wcale może być za twarde bo piecze się już potem dość szybko
Całe paski żeberek grillujemy smarując przy każdym przewracaniu marynatą. Dzielimy na porcje dopiero po upieczeniu. Tak przyrządzone żeberka są aromatyczne, soczyste....po prostu pyszne:)
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.