Przepisy: Kuchnie świata
Zupa grzybowa mamusi
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
150 g warzyw korzeniowych (marchew, seler, pietruszka)
1 łyżka oleju lub smalcu
150 ml śmietany
1 jajko
3-4 łyżki mąki grubo mielonej (np. krupczatki) garść suszonych borowików
sól
oregano
pietruszka
1 łyżka oleju lub smalcu
150 ml śmietany
1 jajko
3-4 łyżki mąki grubo mielonej (np. krupczatki) garść suszonych borowików
sól
oregano
pietruszka
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim oczyszczone, umyte i drobno pokrojone warzywa. Zalewamy wodą, dodajemy suszone borowiki, solimy i zagotowujemy.
Z jajka i mąki przygotowujemy gęste ciasto, z którego za pomocą małej łyżeczki formujemy małe kluseczki i wkładamy je do gotującej się zupy. Jak tylko kluski wypłyną, dodajemy śmietanę, oregano, solimy i krótko gotujemy. Zupę podajemy udekorowaną drobno posiekaną pietruszką.
Z jajka i mąki przygotowujemy gęste ciasto, z którego za pomocą małej łyżeczki formujemy małe kluseczki i wkładamy je do gotującej się zupy. Jak tylko kluski wypłyną, dodajemy śmietanę, oregano, solimy i krótko gotujemy. Zupę podajemy udekorowaną drobno posiekaną pietruszką.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.