Zupa grzybowa mamusi

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

150 g warzyw korzeniowych (marchew, seler, pietruszka)
1 łyżka oleju lub smalcu
150 ml śmietany
1 jajko
3-4 łyżki mąki grubo mielonej (np. krupczatki) garść suszonych borowików
sól
oregano
pietruszka

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim oczyszczone, umyte i drobno pokrojone warzywa. Zalewamy wodą, dodajemy suszone borowiki, solimy i zagotowujemy.

Z jajka i mąki przygotowujemy gęste ciasto, z którego za pomocą małej łyżeczki formujemy małe kluseczki i wkładamy je do gotującej się zupy. Jak tylko kluski wypłyną, dodajemy śmietanę, oregano, solimy i krótko gotujemy. Zupę podajemy udekorowaną drobno posiekaną pietruszką.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012