Przepisy: Kuchnie świata
Zupa piwna-średniowieczne przepisy klasztorne
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 osoby
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
piwo pszeniczne/ciemne
pieprz
cukier
szafran
masło
żółtko
(na podstawie oryginalnego tekstu)
Weź piwo pszeniczne/doprowadź do wrzenia/ dopraw odrobiną pieprzu/cukru/gałki muszkatołowej/daj trochę świeżego masła i szafranu / podgrzewaj aż uzyskasz piękną żółtą barwę/ albo zaciągnij żółtkiem/ taka jest dobra. Tę samą można przyrządzić z piwa ciemnego.
pieprz
cukier
szafran
masło
żółtko
(na podstawie oryginalnego tekstu)
Weź piwo pszeniczne/doprowadź do wrzenia/ dopraw odrobiną pieprzu/cukru/gałki muszkatołowej/daj trochę świeżego masła i szafranu / podgrzewaj aż uzyskasz piękną żółtą barwę/ albo zaciągnij żółtkiem/ taka jest dobra. Tę samą można przyrządzić z piwa ciemnego.
Sposób przygotowania:
(na podstawie oryginalnego tekstu Średniowiecznego)
Weź piwo pszeniczne/doprowadź do wrzenia/ dopraw odrobiną pieprzu/cukru/gałki muszkatołowej/daj trochę świeżego masła i szafranu / podgrzewaj aż uzyskasz piękną żółtą barwę/ albo zaciągnij żółtkiem/ taka jest dobra. Tę samą można przyrządzić z piwa ciemnego.
Weź piwo pszeniczne/doprowadź do wrzenia/ dopraw odrobiną pieprzu/cukru/gałki muszkatołowej/daj trochę świeżego masła i szafranu / podgrzewaj aż uzyskasz piękną żółtą barwę/ albo zaciągnij żółtkiem/ taka jest dobra. Tę samą można przyrządzić z piwa ciemnego.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.