Przepisy: Kuchnie świata
Zupa z soczewicy ze świeżym szpinakiem
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska, niskokaloryczna, niskocholesterolowa,
Głowne składniki: warzywa
Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: Kasjopea
-
Składniki:
1l wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego
opakowanie młodego szpinaku (baby)
4-5 pomidorów
2 ząbki czosnku
2 plasterki wędzonego boczku do wersji mięsnej
oliwa z oliwek
natka pietruszki lub świeża bazylia
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę i dorzucamy kolejno drobno posiekaną czerwoną cebulę i czosnek (ucieram go na drobnej tarce). Dla miłośników mięsa polecam dorzucenie drobno pokrojonych dwóch plasterków wędzonego boczku.
Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, a boczek zrumieni dorzucamy pokrojone pomidory i całość dusimy przez chwilę. Następnie wrzucamy umyty szpinak i mieszamy wszystko aż listki zmiękną. Do garnka dodajemy ugotowaną soczewicę i zalewamy wszystko gorącym wywarem warzywnym lub bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 5 minut.
Przed podaniem posypujemy całość posiekaną bazylią lub natką.
Ta pyszna zupa to jednoganrkowe danie. Ręczę, że porcja syci za dwa dania, a co więcej jest bardzo zdrowa.
Smacznego!
Komentarze
toja53 | 17-04-2013
toja53 | 24-04-2013
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.