Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Ocena:
(głosy: 1)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

13-03-2017

Fakty i mity na temat zakwaszania organizmu

Zdrowia dieta jest ważna, ale...

Przetworzone jedzenie ma szkodliwy wpływ na zdrowie, ale wbrew temu, co możemy usłyszeć w reklamach, nie zakwasi naszego organizmu. Warto zdrowo się odżywiać, ale dieta zdrowego człowieka nie ma wpływu na poziom zakwaszenia organizmu. Co więcej, trudno w ogóle mówić o zakwaszeniu organizmu.

Zdrowia dieta? Tak! Ale dieta nie ma wpływu na poziom zakwaszenia organizmu. Ten problem zdrowych ludzi nie dotyczy! Zdrowia dieta? Tak! Ale dieta nie ma wpływu na poziom zakwaszenia organizmu. Ten problem zdrowych ludzi nie dotyczy!

Osoby zdrowe nie powinny się zatem przejmować tematem zakwaszenia organizmu, bo nie są w stanie doprowadzić do wzrostu kwasowości w organizmie. W medycynie nie funkcjonuje termin, który nazywa się zakwaszeniem organizmu. Jest natomiast kwasica metaboliczna - bardzo ciężki stan spowodowany zatruciem alkoholem, cukrzycą czy wywołany niewydolnością nerek czy nadczynnością tarczycy. To poważny stan zagrażający życiu, który objawia się m.in. zaburzeniami oddechu i rytmu serca, utratą świadomości. Pacjenta z objawami kwasicy metabolicznej leczy się w szpitalu.

 

- O zakwaszeniu organizmu trudno mówić w takim sensie, o jakim jest mowa w reklamach i poczytnych poradnikach. Nasz organizm nie zakwasza się ot tak po prostu. Aby mogło dojść do zakwaszenia, a poprawnie kwasicy, musi zdarzyć się sytuacja, która zaburza równowagę kwasowo-zasadową, co dzieje niezwykle rzadko. Nasz organizm jest tak skonstruowany, że w optymalnych warunkach sam reguluje odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkując odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych - mówi dr Magdalena Skotnicka, p.o. kierownika Zakładu Towaroznawstwa Żywności, z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Ekspert dodaje, że nad utrzymaniem równowagi kwasowo-zasadowej czuwają różne układy buforowe krwi i tkanek, regulacja oddechowa poprzez wydalanie dwutlenku węgla przez płuca oraz regulacja metaboliczna. - Działają one bardzo skutecznie i utrzymują właściwe pH. Zatem jedząc produkty uważane za zakwaszające, nie doprowadzimy się do takiego stanu. – podkreśla.

 

Dieta a zakwaszenie organizmu

Wielel osób zastanawia się, jakie produkty powodują zakwszenie organizmu? Temat zakwaszenia organizmu stał się modny ostatnio i wielu wierzy, że dieta zmienia poziom kwasowości organizmu i powoduje zakwaszenie. - Nic bardziej mylnego. Jedzenie nie wpływa na stan równowagi kwasowo-zasadowej (może ją zaburzyć tylko ekstremalna głodówka), nie powoduje zmiany pH, która miałaby znaczenie dla naszego zdrowia. PH krwi się nie zmieni pod wpływem jedzenia. Dietą możemy wpływać jedynie na pH moczu. Wegetarianie i osoby spożywające dużo warzyw i owoców mają pH lekko zasadowe - dodaje dr Skotnicka.

Odpowiednia kwasowość w organizmie jest bardzo wskazana, zarówno dla kobiet, mężczyzn i dzieci, bowiem zabezpiecza przez infekcjami dróg moczowych, narządów rodnych i ogranicza możliwość rozwoju kamicy. - Powinniśmy prowadzić urozmaiconą dietę i nie dać się nabierać na różnego rodzaju diety odkwaszające. One mogą być skuteczne ze względu na duży udział warzyw, owoców, produktów zbożowych i ziół. Mogą poprawiać samopoczucie i nasz stan zdrowia, bo zawierają witaminy, sole mineralne, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze. Nie zwierają tyle cukrów prostych i nasyconych kwasów tłuszczowych, ale nie ma to nic wspólnego z zakwaszeniem lub odkwaszeniem organizmu. Odpowiednio prowadzona dieta może usprawniać cały system, który jest powiązany z tym co jemy, ile, gdzie, jak szybko i jak często - dodaje dr Magdalena Skotnicka.

Wniosek? Osoby zdrowe nie powinny się zatem przejmować tematem zakwaszenia, bo nie są w stanie doprowadzić do wzrostu kwasowości w organizmie. - Ci, którzy mają kłopoty z tarczycą, nerkami, mają cukrzycę czy nadużywają alkoholu mogą doprowadzić do rozregulowania organizmu, ale zapewne są tego świadomi, bo lekarze o tym informują i zlecają okresowe badania, zatem chorzy są pod stałą kontrolą - mówi.

 

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Skomentuj artykuł

  • gregory | 21-04-2017

    Również czytałem w ostatnim czasie o tym dość sporo artykułów. I po prostu wydaje mi się ze w wielu przypadkach to po prostu chwytliwie brzmi. Lludzie stosuja rózne diety biorą suplementy. Które nie zaszkodzą ale również nie są w stanie nam pomóc....

    Polecam czytać strony o zdrowiu:
    http://www.zdrowienatopie.pl/

    Jest tutaj wiele dobrych informacji o tym jak racjonalnie o nie dbać.
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora
webstar 2012