Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

30-04-2014

Sezon na kalarepę

W maju rozpocznie się sezon na kalarepę, choć dostępna jest cały rok, to o tej porze roku, według mnie, najsmaczniejsza, młoda i jędrna. Najbardziej lubię ją na surowo - w takiej postaci ma najwięcej witamin, ale można ją poddać również obróbce termicznej. Ostatnio spróbowałam, poleconych przez Magdę Gessler, przysmaków z kalarepy. Najbardziej zasmakowała mi na ciemnym chlebie: cieniutki plasterek kalarepy położyłam na kromce pieczywa, a na nią nałożyłam twarożek z dymką i koprem. Można z chleba zrezygnować i zastąpić go grubszym plastrem kalarepy. Smaczna jest również mizeria z kalarepy doprawiona solą i kwaśną śmietaną. Gessler poleca jeszcze dodać cukier, miód i ocet jabłkowy. Proponuje także kalarepę na ciepło, jako sos do młodych ziemniaków: ugotowane kalarepy ucieramy na puch razem z masłem, śmietaną, sokiem z cytryny i koprem. Można ugotować z niej również zupę.

Kalarepa jest warzywem o dużych wartościach odżywczych. Jej młode liście (są jadalne i najlepiej dodać je do sałatek) zawierają mnóstwo soli mineralnych: potas, magnez, sód, wapń, żelazo czy kwas foliowy, a także witaminy z grupy B i witaminę C. Kalarepa zawiera luteinę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, wpływa pozytywnie na układ trawienny, regulując perystaltykę jelit. To małe warzywo powinni jeść chorzy na miażdżycę, osoby mające podwyższony cholesterol, problemy z zaparciami, diabetycy, wskazana jest także w profilaktyce zaćmy i nowotworów. Bez wyrzutów sumienia mogą ją jeść odchudzający się - 100 g ma niespełna 30 kalorii.

Unikać jej powinny osoby z kamicą nerkową, bowiem kalarepa zawiera szczawiany oraz z chorobami przewodu pokarmowego, bo może podrażniać błonę śluzową żołądka.

Podzielcie się swoimi przepisami na kalarepę. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-04-29 11:58:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jedzmy strączki !

    Wcinanie dziennie choć jednej porcji soi, fasoli, grochu, bobu, ciecierzycy bądź soczewicy znacząco obniża poziom tzw. złego cholesterolu, zmniejszając przy tym ryzyko chorób układu krążenia - donoszą amerykańscy naukowcy. Strączkowe obniżają również ryzyko zachorowania na cukrzycę i raka...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-04-11 12:31:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Pić czy nie pić?

    Kolejne badania naukowców i kolejne dowody. Wielokrotnie czytałam, że mleko w dorosłym wieku przynosi więcej szkody niż pożytku, a tym razem naukowcy namawiają, by je pić, bo dzięki niemu kobiety mogą uniknąć zmian zwyrodnieniowych w stawach kolanowych lub znacznie opóźnić ich rozwój.

    czytaj więcej »

  • data publikacji: 2014-04-03 12:17:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zdrowsza herbata niż kawa

    Włoscy naukowcy z Uniwersytetu w Kalabrii zalecają kobietom picie herbaty zamiast kawy, ponieważ jest ona korzystniejsza dla ich zdrowia, np. pomaga w walce z nadwagą, polepsza stan kości, poprawia koncentrację i samopoczucie. Polecają tym razem picie aromatyzowanej bergamotką herbaty earl...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-03-27 12:28:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Cukier jak narkotyk

    Znajoma, postanowiła, że przez okres postu nie będzie jadła słodyczy. Do końca zostało jej jeszcze kilka tygodni, a ona już cierpi wchodząc do sklepów. Czy wytrwa? Wątpię. Dlaczego tak jej trudno? Bo dotychczas jadła niezliczone ilości słodyczy. A zdaniem niektórych uczonych cukier działa jak...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-03-25 10:50:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Brak mięsa na talerzu=niższe ciśnienie

    Naukowcy z Japonii przeanalizowali wyniki wielu ważnych badań i doszli do wniosku, że wegetarianie mają niższe ciśnienie krwi- średnio o 4,8 mm Hg (słupa rtęci) ciśnienia skurczowego i o 2,2 mm Hg ciśnienia rozkurczowego - w porównaniu do osób, które jedzą mięso. 

    Wyniki ich analizy...

    czytaj więcej »

Popularne


Listopad 2018
PN WT ŚR CZ PT SO ND
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
webstar 2012