Dorota Minta
Zamiłowanie do kuchni łączy z wiedzą i pracą psychologa. Autorka bloga, w którym wyraźnie widać jak potrawy i jedzenie wpływają na relacje między ludźmi, czasem inspirują ciekawe zdarzenia, a na pewno zawsze można je dostosować do konkretnej sytuacji życiowej.
- W kuchni, jak w soczewce, skupiają się obrazy naszego życia. Gotowanie może być doskonałą formą terapii – mówi Dorota Minta, która w czasie prowadzonych przez siebie warsztatów stosuje niestandardową terapię z wykorzystaniem technik kulinarnych.
Autorka wielu publikacji prasowych. Pasjonatka tradycji kulinarnych z różnych regionów Polski.
Członkini Slow Food Polska, Polskiej Akademii Smaku, Wiceprezes Kresowej Akademii Smaku.
Psycholog kliniczny, absolwentka Instytutu Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Czynna psychoterapeutka. Posiada znaczące doświadczenie w pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania. Prowadzi szkolenia i warsztaty z zakresu asertywności, komunikacji, kreatywności.
Przepisy
-
- średnie
- do 60 min
Zupa z topinamburu
Autor: Dorota Minta | Komentarzy: 0
Nagrzać piekarnik do 120 stopni. Ułożyć topinambur na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec topinambur przez 30 minut (zależnie od wielkości, po nakłuciu będzie miękki.) Zagrzać bulion (zrobiony w domu, pamiętajcie, że można zrobić...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Gryczak z lubelskiej wsi
Autor: Dorota Minta | Komentarzy: 0
Wyrobić składniki na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i miętą. Wyłożyć do wysokiej blachy grubo wysmarowanej smalcem i starannie ugnieść, by nie było pustych przestrzeni. Wierzch wygładzić i zwilżyć wodą (można posmarować...
-
- łatwe
- do 30 min
Polewka winna
Autor: Dorota Minta | Komentarzy: 0
Cytryny i pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry i usunąć pestki. Wino wymieszać z wodą i cukrem. Dodać goździki, cynamon i plastry cytrusów. Całość wymieszać i zagotować. Zdjąc z płyty kuchennej, przecedzić do...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Krakowski pischinder
Autor: Dorota Minta | Komentarzy: 0
Masło ucieramy na pianę, dodajemy cukier, startą czekoladę i posiekane orzechy. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Masą tą smarujemy wafle, po czym kładziemy jeden wafel na drugim. Całość przyciskamy deseczką,...