
Przepisy: Kuchnia polska
Gryczak z lubelskiej wsi
- łatwe
 - powyżej 60 min
 
Jaka?: Kuchnia wiejska
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: Dorota Minta
 - 
                       				   		
 
Składniki:
						1 kg  ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, 
1 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,
1,5 kg twarogu,
70 dag stopionej na skwarki słoniny,
pół litra 18% śmietany,
10 jajek,
sól, pieprz, mięta.
				
				
				
			1 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,
1,5 kg twarogu,
70 dag stopionej na skwarki słoniny,
pół litra 18% śmietany,
10 jajek,
sól, pieprz, mięta.
Sposób przygotowania:
			Wyrobić składniki na jednolitą masę. 
Doprawić solą, pieprzem i miętą.
Wyłożyć do wysokiej blachy grubo wysmarowanej smalcem i starannie ugnieść, by nie było pustych przestrzeni.
Wierzch wygładzić i zwilżyć wodą (można posmarować jajkiem).
Wstawić do nagrzanego pieca (180-200 st. C) i piec około 1,5 godziny.
Ludzie na wsi od wieków pracowali cięzko fizycznie. Bez względuna pogodę musieli wyjśc w pole, zadbać o zwierzęta. Dlatego kuchnia wiejska prosta, często uboga zawsze była jednocześnie ogromnie pożywna. Na lubelskiej wsi można było zjeść gryczaka. Najlepszy jest prosto z pieca. Równie dobry jest na zimno. Można posmarować go masłem i zjeść z kwaśnym mlekiem. Można podgrzać na patelni i podać z sosem grzybowym. Dzisiaj cieszy swoim smakiem amatorów kuchni regionalnej.
		
		
		
	Doprawić solą, pieprzem i miętą.
Wyłożyć do wysokiej blachy grubo wysmarowanej smalcem i starannie ugnieść, by nie było pustych przestrzeni.
Wierzch wygładzić i zwilżyć wodą (można posmarować jajkiem).
Wstawić do nagrzanego pieca (180-200 st. C) i piec około 1,5 godziny.
Ludzie na wsi od wieków pracowali cięzko fizycznie. Bez względuna pogodę musieli wyjśc w pole, zadbać o zwierzęta. Dlatego kuchnia wiejska prosta, często uboga zawsze była jednocześnie ogromnie pożywna. Na lubelskiej wsi można było zjeść gryczaka. Najlepszy jest prosto z pieca. Równie dobry jest na zimno. Można posmarować go masłem i zjeść z kwaśnym mlekiem. Można podgrzać na patelni i podać z sosem grzybowym. Dzisiaj cieszy swoim smakiem amatorów kuchni regionalnej.









 zaloguj się przez Facebook

		








							
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.