Przepisy: Kuchnia polska
Polewka winna
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia dworska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: inne
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: Dorota Minta
-
Składniki:
Przegotowana woda – 3 szkl.
Cytryny – 2 sztuki
Pomarańcza – 1 szt.
Goździki – 2-3 szt.
Kora cynamonu – mały kawałek, ok 2 cm
Słodka śmietanka – ½ szkl.
Cukier – 1szkl.
Sposób przygotowania:
Wino wymieszać z wodą i cukrem.
Dodać goździki, cynamon i plastry cytrusów.
Całość wymieszać i zagotować.
Zdjąc z płyty kuchennej, przecedzić do wazy.
Dodać słodką śmietankę
Podawać z biszkoptami lub kruchymi ciasteczkami
Hanna Szymanderska w swojej książce „Sekret kucharski czyli co jadano w Soplicowie“ podaje przepis na wykwintną „damską“ zupe śniadaniową. Zimą podawano ją na gorąco, zabieloną słodką śmietanką lub zaciągniętą żółtkami. To jedna z wielu zup podawanych w polskich dworach. Bo zupy były jednym z elementów wyróżniających polska kuchnię. Warto przypominać zapomniane dworskie przepisy, z czasów, gdy nikt nie słyszał o schabowym z kapustą.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.