Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Kapusta z grzybami.

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Pora dania: obiad

Głowne składniki: warzywa

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Składniki:
• 1 kg kiszonej kapusty
• 5 dag suszonych grzybów
• Średnia marchewka
• 10 dag masła
• Po 2-3 ziarenka jałowca i ziela angielskiego
• 2 listki laurowe
• Łyżka oleju
• Pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Przygotowanie:
• Grzyby umyj, zalej zimną wodą i odstaw na całą noc.
• Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i chwilę przesmaż na oleju.
• Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż do rondla, dodaj podsmażoną marchewkę i zalej taką ilością gorącej wody, żeby kapusta była całkowicie przykryta. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i około 30 minut gotuj bez przykrycia.
• Namoczone grzyby zagotuj w wodzie, w której się moczyły i wlej je razem z wywarem do kapusty. Gotuj razem aż grzyby i kapusta będą miękkie.
• Z kapusty odparuj nadmiar płynu. Następnie wlej do niej stopione i lekko przyrumienione masło. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kapustę wymieszaj i na małym ogniu duś jeszcze przez chwilę.
• Podawaj na gorąco.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012