Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Babka makowa po wiejsku

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: Wielkanoc , piknik, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

125 ml mleka
mak
4 łyżki miodu
gałka muszkatołowa
10 g cukru waniliowego
150 g masła
150 g cukru, sól
2-4 jajka
270 g mąki średnio zmielonej (np. krupczatki)
1 proszek do pieczenia
65 ml śmietany
masło do natłuszczenia formy
mąka do podsypania formy

Sposób przygotowania:

Drobno zmielony mak wkładamy do rondla z mlekiem. Dodajemy miód, trochę startej gałki muszkatołowej i cukier waniliowy. Gotujemy, co pewien czas mieszając.
Do garnka wkładamy masło, cukier, szczyptę soli, jajka i ucieramy, aż się spieni. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zalewamy śmietaną. Mieszamy.
Do formy, natłuszczonej masłem i podsypanej mąką, wlewamy połowę porcji ciasta. Na nią wykładamy ugotowany wcześniej mak i zalewamy pozostałym ciastem. Napełnioną formę umieszczamy w średnio nagrzanym piekarniku i powoli pieczemy 40-45 minut.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012