Przepisy: Kuchnie świata
Babka makowa po wiejsku
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: Wielkanoc , piknik, urodziny, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
mak
4 łyżki miodu
gałka muszkatołowa
10 g cukru waniliowego
150 g masła
150 g cukru, sól
2-4 jajka
270 g mąki średnio zmielonej (np. krupczatki)
1 proszek do pieczenia
65 ml śmietany
masło do natłuszczenia formy
mąka do podsypania formy
Sposób przygotowania:
Do garnka wkładamy masło, cukier, szczyptę soli, jajka i ucieramy, aż się spieni. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zalewamy śmietaną. Mieszamy.
Do formy, natłuszczonej masłem i podsypanej mąką, wlewamy połowę porcji ciasta. Na nią wykładamy ugotowany wcześniej mak i zalewamy pozostałym ciastem. Napełnioną formę umieszczamy w średnio nagrzanym piekarniku i powoli pieczemy 40-45 minut.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.