Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Bakłażan nadziewany wołowiną (hünkar beğendi)

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia turecka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,

Okazje: przyjęcie , inne,

Sposób przygotowania: pieczone, smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

05, kg wołowiny,
4 duże pomidory,
3 bakłażany,
3 duże cebule,
masło,
100g utartego żółtego sera,
1/2 szklanki mąki,
przyprawy;
sól oraz pieprz,
mięta,
zielona pietruszka,
mleko i woda

Sposób przygotowania:

Pokrojone i doprawione mięso i obsmażone mięso, odstawiamy.

Sparzone i obrane pomidory kroimy w kosteczkę. Obraną cebulę drobno siekamy. Nakłute bakłażany wkładamy na pół godziny do nagrzanego piekarnika.

Cebulkę dusimy na maśle, dodajemy mięso, potem pomidory. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy.

Ostudzone bakłażany obieramy i kroimy w kostkę.

Wykonujemy sos beszamelowy: do roztopionego na ogniu masła dodajemy mąkę, podsmażamy, dodajmy mleko. Dodajemy bakłażany, sól, pieprz, ser.

Nakładamy na talerz: bakłażany w sosie, mięso i pomidory, bakłażany. Zdobimy bazylią.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012