Przepisy: Kuchnie świata
Bakłażan nadziewany wołowiną (hünkar beğendi)
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia turecka
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 2 osoby
Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,
Sposób przygotowania: pieczone, smażone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
05, kg wołowiny,
4 duże pomidory,
3 bakłażany,
3 duże cebule,
masło,
100g utartego żółtego sera,
1/2 szklanki mąki,
przyprawy;
sól oraz pieprz,
mięta,
zielona pietruszka,
mleko i woda
4 duże pomidory,
3 bakłażany,
3 duże cebule,
masło,
100g utartego żółtego sera,
1/2 szklanki mąki,
przyprawy;
sól oraz pieprz,
mięta,
zielona pietruszka,
mleko i woda
Sposób przygotowania:
Pokrojone i doprawione mięso i obsmażone mięso, odstawiamy.
Sparzone i obrane pomidory kroimy w kosteczkę. Obraną cebulę drobno siekamy. Nakłute bakłażany wkładamy na pół godziny do nagrzanego piekarnika.
Cebulkę dusimy na maśle, dodajemy mięso, potem pomidory. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy.
Ostudzone bakłażany obieramy i kroimy w kostkę.
Wykonujemy sos beszamelowy: do roztopionego na ogniu masła dodajemy mąkę, podsmażamy, dodajmy mleko. Dodajemy bakłażany, sól, pieprz, ser.
Nakładamy na talerz: bakłażany w sosie, mięso i pomidory, bakłażany. Zdobimy bazylią.
Sparzone i obrane pomidory kroimy w kosteczkę. Obraną cebulę drobno siekamy. Nakłute bakłażany wkładamy na pół godziny do nagrzanego piekarnika.
Cebulkę dusimy na maśle, dodajemy mięso, potem pomidory. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy.
Ostudzone bakłażany obieramy i kroimy w kostkę.
Wykonujemy sos beszamelowy: do roztopionego na ogniu masła dodajemy mąkę, podsmażamy, dodajmy mleko. Dodajemy bakłażany, sól, pieprz, ser.
Nakładamy na talerz: bakłażany w sosie, mięso i pomidory, bakłażany. Zdobimy bazylią.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.