Przepisy: Kuchnie świata
Bakłażan z czoskiem i papryką chili
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia gruzińska
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 2 osoby
Dieta: wegetariańska
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: alina_leska
-
Składniki:
bakłażan 1 średni
czosnek 4 ząbki
świeża papryczka chili 1 szt.
olej do smażenia 3 łyżki stołowe
oliwa do skrapiania 1 łyżka stołowa
sól
pieprz
czosnek 4 ząbki
świeża papryczka chili 1 szt.
olej do smażenia 3 łyżki stołowe
oliwa do skrapiania 1 łyżka stołowa
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażan umyć, pokroić na krążki grubości ok. 2 cm
Posolić i odstawić na 1 godzinę.
Odsączyć.
Drobno pokrojony czosnek oraz papryczkę chili obsmażyć na oleju, wyłożyć na talerzyk.
Wlać olej na dobrze rozgrzaną patelnie. Wyłożyć krążki bakłażana na patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć na małym ogniu około 3 minuty z każdej strony, pod koniec posolić i dodać pieprz.
Usmażone krążki wyłożyć do głębokiej misy i połączyć z wcześniej usmażonymi czosnkiem i papryczką chili, skropić oliwą, ostrożnie wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny.
Podawać na zimno, posypując drobno posiekaną pietruszką lub udekorować piórkami szczypiorku.
Posolić i odstawić na 1 godzinę.
Odsączyć.
Drobno pokrojony czosnek oraz papryczkę chili obsmażyć na oleju, wyłożyć na talerzyk.
Wlać olej na dobrze rozgrzaną patelnie. Wyłożyć krążki bakłażana na patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć na małym ogniu około 3 minuty z każdej strony, pod koniec posolić i dodać pieprz.
Usmażone krążki wyłożyć do głębokiej misy i połączyć z wcześniej usmażonymi czosnkiem i papryczką chili, skropić oliwą, ostrożnie wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny.
Podawać na zimno, posypując drobno posiekaną pietruszką lub udekorować piórkami szczypiorku.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.