Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Bakłażan z czoskiem i papryką chili

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia gruzińska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: wegetariańska

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

bakłażan 1 średni
czosnek 4 ząbki
świeża papryczka chili 1 szt.
olej do smażenia 3 łyżki stołowe
oliwa do skrapiania 1 łyżka stołowa
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Bakłażan umyć, pokroić na krążki grubości ok. 2 cm

Posolić i odstawić na 1 godzinę.

Odsączyć.

Drobno pokrojony czosnek oraz papryczkę chili obsmażyć na oleju, wyłożyć na talerzyk.

Wlać olej na dobrze rozgrzaną patelnie. Wyłożyć krążki bakłażana na patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć na małym ogniu około 3 minuty z każdej strony, pod koniec posolić i dodać pieprz.

Usmażone krążki wyłożyć do głębokiej misy i połączyć z wcześniej usmażonymi czosnkiem i papryczką chili, skropić oliwą, ostrożnie wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny.

Podawać na zimno, posypując drobno posiekaną pietruszką lub udekorować piórkami szczypiorku.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012