Przepisy: Kuchnie świata
Bigos Śląski
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,
Okazje: Boże Narodzenie, inne,
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
500 g mięsa wołowego
500 g mięsa wieprzowego
300 g kurczaka lub indyka
100 g słoniny
1–2 ulubione kiełbasy
500 g kiszonej kapusty
1 mniejsza główka białej kapusty
4 cebule
1 kubek suszonych prawdziwków
Smalec lub olej
sól, pieprz mielony i kminek (do mięsa)
ocet, cukier, sól i kminek (do kapusty)
500 g mięsa wieprzowego
300 g kurczaka lub indyka
100 g słoniny
1–2 ulubione kiełbasy
500 g kiszonej kapusty
1 mniejsza główka białej kapusty
4 cebule
1 kubek suszonych prawdziwków
Smalec lub olej
sól, pieprz mielony i kminek (do mięsa)
ocet, cukier, sól i kminek (do kapusty)
Sposób przygotowania:
Kroimy mięso w kostkę, kroimy kapustę i 2 cebule. Moczymy grzyby. Do spienionej cebuli dodajemy kiszoną kapustę i dusimy.
W innym rondlu spieniamy cebulę, zalewamy szklanką wody, dodajemy ocet, cukier, kminek, sól i pokrojoną kapustę. Również dusimy.
W trzecim rondlu podsmażamy słoninę i 2 cebule na niewielkiej ilości tłuszczu, następnie dodajemy mięso wołowe i opiekamy je. Przyprawiamy kminkiem i dodajemy prawdziwki, razem z wodą, w której były namoczone. Dusimy pod przykryciem około pół godziny, dodajemy mięso wieprzowe, po chwili dodajemy mięso drobiowe. Przyprawimy i solimy według uznania. Powoli dusimy do miękkości. Przekrojone na pół plasterki kiełbasy dodajemy do gotowego mięsa. Do mięsa dodajemy również stopniowo oba rodzaje kapusty.
W innym rondlu spieniamy cebulę, zalewamy szklanką wody, dodajemy ocet, cukier, kminek, sól i pokrojoną kapustę. Również dusimy.
W trzecim rondlu podsmażamy słoninę i 2 cebule na niewielkiej ilości tłuszczu, następnie dodajemy mięso wołowe i opiekamy je. Przyprawiamy kminkiem i dodajemy prawdziwki, razem z wodą, w której były namoczone. Dusimy pod przykryciem około pół godziny, dodajemy mięso wieprzowe, po chwili dodajemy mięso drobiowe. Przyprawimy i solimy według uznania. Powoli dusimy do miękkości. Przekrojone na pół plasterki kiełbasy dodajemy do gotowego mięsa. Do mięsa dodajemy również stopniowo oba rodzaje kapusty.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.