Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Bigos Śląski

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,

Okazje: Boże Narodzenie, inne,

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

500 g mięsa wołowego
500 g mięsa wieprzowego
300 g kurczaka lub indyka
100 g słoniny
1–2 ulubione kiełbasy
500 g kiszonej kapusty
1 mniejsza główka białej kapusty
4 cebule
1 kubek suszonych prawdziwków
Smalec lub olej
sól, pieprz mielony i kminek (do mięsa)
ocet, cukier, sól i kminek (do kapusty)

Sposób przygotowania:

Kroimy mięso w kostkę, kroimy kapustę i 2 cebule. Moczymy grzyby. Do spienionej cebuli dodajemy kiszoną kapustę i dusimy.

W innym rondlu spieniamy cebulę, zalewamy szklanką wody, dodajemy ocet, cukier, kminek, sól i pokrojoną kapustę. Również dusimy.

W trzecim rondlu podsmażamy słoninę i 2 cebule na niewielkiej ilości tłuszczu, następnie dodajemy mięso wołowe i opiekamy je. Przyprawiamy kminkiem i dodajemy prawdziwki, razem z wodą, w której były namoczone. Dusimy pod przykryciem około pół godziny, dodajemy mięso wieprzowe, po chwili dodajemy mięso drobiowe. Przyprawimy i solimy według uznania. Powoli dusimy do miękkości. Przekrojone na pół plasterki kiełbasy dodajemy do gotowego mięsa. Do mięsa dodajemy również stopniowo oba rodzaje kapusty.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012