Budyń czekoladowy z ryżem karmelizowanym

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: inne

Okazje: przyjęcie , urodziny,

Sposób przygotowania: gotowane , mrożone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

GRANITA
4 MAŁE FILIŻANKI ESPRESSO
20 ml ALKOHOLU 90%
60 ml SYROPU CUKROWEGO
BUDYŃ CZEKOLADOWY
220 g GORZKIEJ CZEKOLADY
1 LISTEK ŻELATYNY
250 ml MLEKA
250 ml ŚMIETANY
3 ŻÓŁTKA
60 g CUKRU
RYŻ KARMELIZOWANY
40 g RYŻU PREPAROWANEGO
40 g CUKRU
ŚMIETANA WANILIOWA
200 ml ŚWIEŻEJ ŚMIETANY
1 ŁYŻECZKA CUKRU PUDRU
OLEJEK WANILIOWY

Sposób przygotowania:

Granita:

Zaparzyć mocną kawę, wlać do niej alkohol i syrop cukrowy.
Przelać napój do odpowiedniego naczynia, zostawić do wystygnięcia,
a następnie włożyć do zamrażalnika na czas potrzebny do zmrożenia.

Budyń czekoladowy:

Żelatynę zamoczyć w letniej wodzie i zacząć przygotowywać krem. Mleko ze śmietaną utrzymywać w stanie wrzenia przez 2 minuty, zostawić do wystygnięcia i w tym czasie ubić żółtka z cukrem. Dodać pianę z żółtek do śmietany z mlekiem, postawić garnek na ogniu i podgrzewać wszystko do temperatury 70°C. Pokruszoną czekoladę wrzucić do ciepłego kremu i wreszcie dodać żelatynę. Włożyć budyń do lodówki na 2 godziny.

Ryż karmelizowany:

Rozpuścić cukier w 2 łyżkach wrzącej wody, dodać ryż preparowany, wymieszać i zostawić do wystygnięcia, po czym karmelizować, aż ryż się zrumieni.

Śmietana waniliowa:

Ubić śmietanę z cukrem pudrem i z kilkoma kroplami olejku waniliowego.

Ułożyć deser w wielkich pucharach: najpierw nałożyć porcję budyniu, następnie dodać startą granitę, śmietanę waniliową i wreszcie ryż karmelizowany. Udekorować listkami świeżej mięty.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012