Przepisy: Kuchnie świata
Budyń czekoladowy z ryżem karmelizowanym
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: inne
Sposób przygotowania: gotowane , mrożone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
GRANITA
4 MAŁE FILIŻANKI ESPRESSO
20 ml ALKOHOLU 90%
60 ml SYROPU CUKROWEGO
BUDYŃ CZEKOLADOWY
220 g GORZKIEJ CZEKOLADY
1 LISTEK ŻELATYNY
250 ml MLEKA
250 ml ŚMIETANY
3 ŻÓŁTKA
60 g CUKRU
RYŻ KARMELIZOWANY
40 g RYŻU PREPAROWANEGO
40 g CUKRU
ŚMIETANA WANILIOWA
200 ml ŚWIEŻEJ ŚMIETANY
1 ŁYŻECZKA CUKRU PUDRU
OLEJEK WANILIOWY
4 MAŁE FILIŻANKI ESPRESSO
20 ml ALKOHOLU 90%
60 ml SYROPU CUKROWEGO
BUDYŃ CZEKOLADOWY
220 g GORZKIEJ CZEKOLADY
1 LISTEK ŻELATYNY
250 ml MLEKA
250 ml ŚMIETANY
3 ŻÓŁTKA
60 g CUKRU
RYŻ KARMELIZOWANY
40 g RYŻU PREPAROWANEGO
40 g CUKRU
ŚMIETANA WANILIOWA
200 ml ŚWIEŻEJ ŚMIETANY
1 ŁYŻECZKA CUKRU PUDRU
OLEJEK WANILIOWY
Sposób przygotowania:
Granita:
Zaparzyć mocną kawę, wlać do niej alkohol i syrop cukrowy.
Przelać napój do odpowiedniego naczynia, zostawić do wystygnięcia,
a następnie włożyć do zamrażalnika na czas potrzebny do zmrożenia.
Budyń czekoladowy:
Żelatynę zamoczyć w letniej wodzie i zacząć przygotowywać krem. Mleko ze śmietaną utrzymywać w stanie wrzenia przez 2 minuty, zostawić do wystygnięcia i w tym czasie ubić żółtka z cukrem. Dodać pianę z żółtek do śmietany z mlekiem, postawić garnek na ogniu i podgrzewać wszystko do temperatury 70°C. Pokruszoną czekoladę wrzucić do ciepłego kremu i wreszcie dodać żelatynę. Włożyć budyń do lodówki na 2 godziny.
Ryż karmelizowany:
Rozpuścić cukier w 2 łyżkach wrzącej wody, dodać ryż preparowany, wymieszać i zostawić do wystygnięcia, po czym karmelizować, aż ryż się zrumieni.
Śmietana waniliowa:
Ubić śmietanę z cukrem pudrem i z kilkoma kroplami olejku waniliowego.
Ułożyć deser w wielkich pucharach: najpierw nałożyć porcję budyniu, następnie dodać startą granitę, śmietanę waniliową i wreszcie ryż karmelizowany. Udekorować listkami świeżej mięty.
Zaparzyć mocną kawę, wlać do niej alkohol i syrop cukrowy.
Przelać napój do odpowiedniego naczynia, zostawić do wystygnięcia,
a następnie włożyć do zamrażalnika na czas potrzebny do zmrożenia.
Budyń czekoladowy:
Żelatynę zamoczyć w letniej wodzie i zacząć przygotowywać krem. Mleko ze śmietaną utrzymywać w stanie wrzenia przez 2 minuty, zostawić do wystygnięcia i w tym czasie ubić żółtka z cukrem. Dodać pianę z żółtek do śmietany z mlekiem, postawić garnek na ogniu i podgrzewać wszystko do temperatury 70°C. Pokruszoną czekoladę wrzucić do ciepłego kremu i wreszcie dodać żelatynę. Włożyć budyń do lodówki na 2 godziny.
Ryż karmelizowany:
Rozpuścić cukier w 2 łyżkach wrzącej wody, dodać ryż preparowany, wymieszać i zostawić do wystygnięcia, po czym karmelizować, aż ryż się zrumieni.
Śmietana waniliowa:
Ubić śmietanę z cukrem pudrem i z kilkoma kroplami olejku waniliowego.
Ułożyć deser w wielkich pucharach: najpierw nałożyć porcję budyniu, następnie dodać startą granitę, śmietanę waniliową i wreszcie ryż karmelizowany. Udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.