Cesarski racuch - Kaiserschmarrn z dodatkiem rodzynek

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: piknik, inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1/8 litra mleka
1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany
4-5 jaj
60 g cukru
1/8 kg mąki
sól
rodzynki (namoczone w rumie)
masło
cukier puder

Sposób przygotowania:

Wymieszać mleko, śmietanę, żółtka, cukier i mąkę. Dodać szczyptę soli i rodzynki.

Białka ubić na pianę. Delikatnie dodać pianę do ciasta, tak aby uzyskać puszystą konsystencję.

Na patelni rozgrzać masło, wylać ciasto, zarumienić, przełożyć na drugą stronę. Po usmażeniu odczekać ok. minutę. Racuch rozdrobić widelcem i podsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty na patelni.

Podawać od razu z cukrem pudrem i konfiturą śliwkową.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012