Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Chipsy paprykowe

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: warzywa

Okazje: piknik

Sposób przygotowania: grillowane, smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

2 duże ziemniaki
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki papryki
sól

Sposób przygotowania:

Ostrym nożem pokroić ziemniaki na bardzo cienkie, niemal przezroczyste plasterki. Dokładnie odcedzić i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić paprykę, stale mieszając, by papryka nie przypaliła się. Dodać plasterki ziemniaków, ułożyć w pojedynczą warstwę i smażyć przez 5 minut, aż zaczną lekko zawijać się na brzegach. Łyżką cedzakową zdjąć ziemniaki z patelni i położyć na papierowym ręczniku, by dokładnie ociekły z tłuszczu. Nabić plasterki na patyczki do szaszłyków. Posypać odrobiną soli i piec przez 10 minut na gorącym grillu, często obracając, aż plasterki zaczną się przysmażać. W zależności od upodobań ponownie posypać odrobiną soli i podawać natychmiast.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012