Przepisy: Kuchnie świata
Chipsy paprykowe
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: warzywa
Okazje: piknik
Sposób przygotowania: grillowane, smażone,
- Autor: janmega
-
Składniki:
2 duże ziemniaki
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki papryki
sól
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki papryki
sól
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem pokroić ziemniaki na bardzo cienkie, niemal przezroczyste plasterki. Dokładnie odcedzić i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić paprykę, stale mieszając, by papryka nie przypaliła się. Dodać plasterki ziemniaków, ułożyć w pojedynczą warstwę i smażyć przez 5 minut, aż zaczną lekko zawijać się na brzegach. Łyżką cedzakową zdjąć ziemniaki z patelni i położyć na papierowym ręczniku, by dokładnie ociekły z tłuszczu. Nabić plasterki na patyczki do szaszłyków. Posypać odrobiną soli i piec przez 10 minut na gorącym grillu, często obracając, aż plasterki zaczną się przysmażać. W zależności od upodobań ponownie posypać odrobiną soli i podawać natychmiast.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.