Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Ciastka Speculaas

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia hiszpańska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , piknik, Sylwester, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

3 szklanki mąki
szczypta proszku do pieczenia
2/3 szklanki masła lub margaryny
1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru
odrobina mleka do zmiękczenia ciasta
2 łyżeczki speculaaskruiden*
szczypta soli
1/2 szklanki sparzonych i przepołowionych migdałów(zachować kilka połówek do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Zagnieść wszystkie składniki w miękką kulkę i na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość 6 mm.

Ciastka wyciąć używając foremek do wycinania (o różnych kształtach) lub nadać im dowolne kształty, np. "laleczek z piernika" czy typowych herbatników. Piec przez około 25 minut w umiarkowanie nagrzanym piekarniku (180 ºC), aż staną się ciemnobrązowe.

Przyprawa *Speculaaskruiden do ciastek :

W Holandii można kupić gotową mieszankę przypraw, ale można też spróbować sporządzić ją samodzielnie. Potrzebne są wtedy następujące sproszkowane składniki:

cynamon
goździki
gałka muszkatołowa
kwiat muszkatołowy
ziele angielskie
anyżek
imbir
kardamon
kolendra

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012