Przepisy: Kuchnie świata
Ciastka Speculaas
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia hiszpańska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie , piknik, Sylwester, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
szczypta proszku do pieczenia
2/3 szklanki masła lub margaryny
1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru
odrobina mleka do zmiękczenia ciasta
2 łyżeczki speculaaskruiden*
szczypta soli
1/2 szklanki sparzonych i przepołowionych migdałów(zachować kilka połówek do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Ciastka wyciąć używając foremek do wycinania (o różnych kształtach) lub nadać im dowolne kształty, np. "laleczek z piernika" czy typowych herbatników. Piec przez około 25 minut w umiarkowanie nagrzanym piekarniku (180 ºC), aż staną się ciemnobrązowe.
Przyprawa *Speculaaskruiden do ciastek :
W Holandii można kupić gotową mieszankę przypraw, ale można też spróbować sporządzić ją samodzielnie. Potrzebne są wtedy następujące sproszkowane składniki:
cynamon
goździki
gałka muszkatołowa
kwiat muszkatołowy
ziele angielskie
anyżek
imbir
kardamon
kolendra
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.