Przepisy: Kuchnie świata
Crepes Suzette
- średnie
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia francuska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, owoce,
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
300g maki
jajko
300ml mleka - ilość zależy od wilgotności mąki, trzeba dodać tyle płynu żeby ciasto miało konsystencje śmietany
szczypta soli
kilka łyżek oliwy
Dodatki
2 pomarańcze
3 łyżki brązowego cukru
kieliszek likieru pomarańczowego
300g maki
jajko
300ml mleka - ilość zależy od wilgotności mąki, trzeba dodać tyle płynu żeby ciasto miało konsystencje śmietany
szczypta soli
kilka łyżek oliwy
Dodatki
2 pomarańcze
3 łyżki brązowego cukru
kieliszek likieru pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Z mleka, jajek, mąki, oliwy i soli robimy ciasto o konsystencji śmietany. Rozgrzewany nieprzywierającą/teflonową patelnie o niskich brzegach i wylewamy na nią porcję ciasta. Wielkość porcji oczywiście zależy od wielkości patelni. Chodzi o to żeby ciasto pokryło dno patelni równą, cienką warstwą.
Porcję ciasta wylewamy na środek patelni i kolistymi ruchani rozlewamy ciasto po całym dnie.
Smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron i składamy na 4.
Na drugiej patelni obrane i podzielone w cząstki pomarańcze karmelizujemy z brązowym cukrem. Nie chodzi tu o brązowy karmel który obtoczy cząstki pomarańczy ale o to żeby cukier i sok pomarańczowy dobrze się połączyły.
4 usmażone i poskładane naleśniki kładziemy z powrotem na patelni, polewamy porcją pomarańczy, dodajemy likier pomarańczowy i podpalamy. Wypalanie alkoholu (flambirowanie) ma na celu pozbycie się % więc jest to danie również dla dzieci , z równoczesnym pozostawieniem a wręcz wzmocnieniem smaku użytego alkoholu.
Dla uzyskania nie tylko wspaniałego smaku ale i efektu łał!! przy serwowaniu można naleśniki polać alkoholem i podpalić już na talerzach. Goście będą pod wrażeniem....gwarantuje :)
Smacznego
Porcję ciasta wylewamy na środek patelni i kolistymi ruchani rozlewamy ciasto po całym dnie.
Smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron i składamy na 4.
Na drugiej patelni obrane i podzielone w cząstki pomarańcze karmelizujemy z brązowym cukrem. Nie chodzi tu o brązowy karmel który obtoczy cząstki pomarańczy ale o to żeby cukier i sok pomarańczowy dobrze się połączyły.
4 usmażone i poskładane naleśniki kładziemy z powrotem na patelni, polewamy porcją pomarańczy, dodajemy likier pomarańczowy i podpalamy. Wypalanie alkoholu (flambirowanie) ma na celu pozbycie się % więc jest to danie również dla dzieci , z równoczesnym pozostawieniem a wręcz wzmocnieniem smaku użytego alkoholu.
Dla uzyskania nie tylko wspaniałego smaku ale i efektu łał!! przy serwowaniu można naleśniki polać alkoholem i podpalić już na talerzach. Goście będą pod wrażeniem....gwarantuje :)
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.