Przepisy: Kuchnie świata
Crostata z mega czekoladowym nadzieniem i solą morską.
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, piknik, urodziny, Sylwester, afrodyzjaki, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: emilia_lupa
-
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 8 łyżek miękkiego niesolonego masła
- 2 duże jajka
Na nadzienie:
- 3 łyżki śmietany 30%
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki niesolonego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 jajka
- szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, cukier, proszek, sól i jajka pomieszać na stolnicy posypanej mąką. Dodajemy masło i szybko samymi opuszkami palców wyrabiamy ciasto.
2. Formujemy ciasto w klukę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
3. Po upływie tego czasu posypujemy stolnicę mąką i dzielimy ciasto, w zależności od tego ile crostat chcemy zrobić. Ja podzieliłam ciasto na 6 części.
4. Każdą część wałkujemy tak, by utworzyła koło i by ciasto nie było zbyt grube (powinno mieć grubość 2 naleśników). Możemy też wysmarować małe foremki i wyłożyć nimi ciasto.
Nadzienie:
1. Śmietanę i masło podgrzewamy w małym rondelku, tak by śmietana się lekko zagotowała.
2. Dzielimy czekoladę na mniejsze części, wsypujemy do miski i zalewamy gorącą śmietaną.
3. Mieszamy wszystko dokładnie i dodajemy cukier puder.
4. Gdy czekolada się rozpuści w śmietanie, odstawiamy wszystko, by masa wystygła.
5. Gdy masa będzie już zimna dodajemy 2 jajka i mieszamy wszystko dokładnie.
Wykończenie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
2. Jeżeli chcemy upiec ciastka bez foremek na sam środek dajemy 1 łyżkę masy i podnosimy brzegi tak, by nadzienie nie wypadało. Potem dodajemy nadzienia, aż po brzegi i posypujemy szczyptą soli morskiej.
3. Jeżeli pieczemy crostaty w foremkach dodajemy nadzienie, aż po brzegi i posypujemy szczyptą soli morskiej.
4. Pieczemy crostaty w 200 stopniach, aż nadzienie się zetnie ( jeżeli pojawią się pęknięcia na wierzchu są gotowe). Ważne jest to, by pozostały lekko wilgotne. Ja piekłam je przez 15 minut, ale pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.