Przepisy: Kuchnie świata
Cupcakes z oranżadą i kremem maślanym
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia Ameryki Północnej
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: lunch, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: inne
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, piknik, urodziny, Sylwester, afrodyzjaki, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: emilia_lupa
-
Składniki:
Na cupcakes (12 szt.) :
- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oranżady w proszku
- 100 g cukru
- 150 ml oranżady
- 2 jaja
- 80 ml oleju
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Na krem maślany:
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka/ wody
- 2 łyżki esencji waniliowej
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
2. Następnie do suchych składników przelewamy mokre i jeżeli chcemy dodajemy odrobinę barwnika spożywczego.
3. Mieszamy wszystko dość niezdarnie - im więcej grudek tym lepsze cupcakes.
4. Do foremki do cupcakes wkładamy jednorazowe foremki, albo smarujemy tłuszczem.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wypełniamy foremki ciastem do 3/4 wysokości.
6. Pieczemy przez około 25 minut.
Krem:
1. Miksujemy miękkie masło, cukier puder, mleko i esencję waniliową.
2. Nasz maślany krem możemy podzielić i zabarwić barwnikami spożywczymi.
3. Przed dekorowaniem cupcakes muszą wystygnąć :) .
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.