Przepisy: Kuchnie świata
Gotowane szparagi z sosem z sera pleśniowego
- średnie
- do 30 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch, obiad, podwieczorek
Liczba osób: 2 osoby
Głowne składniki: warzywa
Okazje: przyjęcie , afrodyzjaki,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
6 szparagów zielonych
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki soli
100g sera pleśniowego (typu lazur, roquefort, saint agur)
100g boczku wędzonego
1 łyżka masła
3 łyżki mleka
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki soli
100g sera pleśniowego (typu lazur, roquefort, saint agur)
100g boczku wędzonego
1 łyżka masła
3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać dwa, obrane ząbki czosnku i sok z cytryny. Wrzucić umyte szparagi. Gotować 10 minut na średnim ogniu.
W rondlu rozpuścić masło i poddusić na nim boczek pokrojony w kostkę. Dodać pokrojony również w kostkę ser i mleko. Mieszać aż ser się roztopi i powstanie gładki sos.
Szparagi odcedzić, wyłożyć na talerze, polać obficie sosem. Pyszny początek szparagowego sezonu.
W rondlu rozpuścić masło i poddusić na nim boczek pokrojony w kostkę. Dodać pokrojony również w kostkę ser i mleko. Mieszać aż ser się roztopi i powstanie gładki sos.
Szparagi odcedzić, wyłożyć na talerze, polać obficie sosem. Pyszny początek szparagowego sezonu.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.