Przepisy: Kuchnie świata
Gotowany filet z pstrąga w zimnym sosie koperkowym
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 2 osoby
Głowne składniki: ryby i owoce morza
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
2 pstrągi 200-220 g
150 ml białego wina
warzywa korzeniowe
100 ml wody
mieszanka przypraw (np. tymianek, liść laurowy, rozmaryn)
sól
Sos:
4 łyżki majonezu
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól
cukier
koper
150 ml białego wina
warzywa korzeniowe
100 ml wody
mieszanka przypraw (np. tymianek, liść laurowy, rozmaryn)
sól
Sos:
4 łyżki majonezu
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól
cukier
koper
Sposób przygotowania:
Wypatroszone i opłukane pstrągi przekrawamy wzdłuż. Wyjmujemy szkielet i zdejmujemy skórę. Pokrojone warzywa korzeniowe wkładamy do rondla z winem i wodą, solą i mieszanką przypraw. Krótko gotujemy.
Następnie dodajemy filety, które powoli gotujemy 3-4 minuty.
Ugotowane filety z warzywami kładziemy na talerze, podajemy do nich gotowane ziemniaki z pietruszką i zimny sos przygotowany z majonezu, kwaśnej śmietany, soli, niewielkiej ilości cukru i drobno posiekanego, świeżego koperku.
Następnie dodajemy filety, które powoli gotujemy 3-4 minuty.
Ugotowane filety z warzywami kładziemy na talerze, podajemy do nich gotowane ziemniaki z pietruszką i zimny sos przygotowany z majonezu, kwaśnej śmietany, soli, niewielkiej ilości cukru i drobno posiekanego, świeżego koperku.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.