Przepisy: Kuchnie świata
Grillowane szparagi z sosem holenderskim z koperkiem
- średnie
- do 30 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch, podwieczorek
Liczba osób: 2 osoby
Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,
Okazje: przyjęcie , afrodyzjaki,
Sposób przygotowania: smażone, z grilla,
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
6 szparagów
6 plasterków wędzonego boczku
oliwa z oliwek
Sos holenderski:
50g masła
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
4 łodygi koperku (bardzo drobno posiekanego)
sól
pieprz
6 plasterków wędzonego boczku
oliwa z oliwek
Sos holenderski:
50g masła
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
4 łodygi koperku (bardzo drobno posiekanego)
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Szparagi opłukać, owinąć plastrami boczku. Patelnię grillową nasmarować oliwą i dobrze rozgrzać. Smażyć szparagi obracając co jakiś czas, tak żeby boczek z każdej strony się zrumienił. Smażenie zajmie w sumie około 10-12 minut.
W tym czasie roztopić w rondlu masło. Na parze ubić żółtka z sokiem z cytryny, doprawione solą i pieprzem, około 8 minut. Dzięki temu, że żółtka będą ciepłe nie zetną się przy dodawaniu ciepłego masła. Do masy dolewać stopniowo masło, cały czas mieszając. Na koniec wrzucić koperek i wymieszać.
Szparagi wyłożyć na talerze, polać sosem lub podać go osobno w miseczkach.
W tym czasie roztopić w rondlu masło. Na parze ubić żółtka z sokiem z cytryny, doprawione solą i pieprzem, około 8 minut. Dzięki temu, że żółtka będą ciepłe nie zetną się przy dodawaniu ciepłego masła. Do masy dolewać stopniowo masło, cały czas mieszając. Na koniec wrzucić koperek i wymieszać.
Szparagi wyłożyć na talerze, polać sosem lub podać go osobno w miseczkach.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.