Przepisy: Kuchnie świata
Guzik
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: inne
Sposób przygotowania: pieczone, smażone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
400 ml mleka
300 ml śmietany
3 jajka
sól
300 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
olej do pieczenia naleśników i natłuszczenia blachy
Nadzienie:
500 g świeżego szpinaku
60 g masła
sól
pieprz mielony
50 g oleju
100 g cebuli
300 g móżdżka cielęcego
100 g startego sera
50 g masła do polania
300 ml śmietany
3 jajka
sól
300 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
olej do pieczenia naleśników i natłuszczenia blachy
Nadzienie:
500 g świeżego szpinaku
60 g masła
sól
pieprz mielony
50 g oleju
100 g cebuli
300 g móżdżka cielęcego
100 g startego sera
50 g masła do polania
Sposób przygotowania:
Z mleka, śmietany, jajek, szczypty soli i mąki wyrabiamy jednolite ciasto. Pozostawiamy na chwilę, następnie na oleju smażymy z niego naleśniki.
W tym czasie na maśle dusimy umyty szpinak, solimy i przyprawiamy pieprzem. Na maśle podsmażamy także drobno pokrojoną cebulę, dodajemy posiekany móżdżek i dusimy 10 minut.
Naleśniki kładziemy na natłuszczoną olejem blachę i na zmianę nakładamy na nie szpinak i móżdżek. Ostatni, górny naleśnik posypujemy startym żółtym serem i kropimy rozpuszczonym masłem. Zapiekamy w piekarniku.
W tym czasie na maśle dusimy umyty szpinak, solimy i przyprawiamy pieprzem. Na maśle podsmażamy także drobno pokrojoną cebulę, dodajemy posiekany móżdżek i dusimy 10 minut.
Naleśniki kładziemy na natłuszczoną olejem blachę i na zmianę nakładamy na nie szpinak i móżdżek. Ostatni, górny naleśnik posypujemy startym żółtym serem i kropimy rozpuszczonym masłem. Zapiekamy w piekarniku.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.