Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Hanackie placuszki gruszkowe

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

400 g miałkiej mąki
15 g drożdży
około 150 ml śmietany
20-30 g cukru
50 g masła
1 jajko
sól
mąka do wałkowania ciasta

Nadzienie:

300 g gruszek
3-4 łyżki cukru
twaróg
200 ml kwaśnej śmietany
cukier puder

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę, w której robimy dołek i wkładamy do niego rozdrobnione drożdże, cukier i zalewamy częścią letniej śmietany. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby lekko wyrosło.

Następnie dodajemy jajko, roztopione masło, sól i pozostałą porcję ciepłej śmietany. Dobrze wyrabiamy na gładkie, miękkie ciasto. Naczynie przykrywamy ścierką i zostawiamy ponownie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Potem ciasto rozdzielamy na posypanej mąką stolnicy na 12 części i formujemy z nich okrągłe placki. Pozostawiamy znowu krótko do wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku na blasze, z obu stron.

Na upieczone placki nakładamy ugotowane gruszki z cukrem, posypujemy twarogiem i polewamy kwaśną śmietaną. Można posypać cukrem pudrem.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012