Przepisy: Kuchnie świata
Hanackie placuszki gruszkowe
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
15 g drożdży
około 150 ml śmietany
20-30 g cukru
50 g masła
1 jajko
sól
mąka do wałkowania ciasta
Nadzienie:
300 g gruszek
3-4 łyżki cukru
twaróg
200 ml kwaśnej śmietany
cukier puder
Sposób przygotowania:
Następnie dodajemy jajko, roztopione masło, sól i pozostałą porcję ciepłej śmietany. Dobrze wyrabiamy na gładkie, miękkie ciasto. Naczynie przykrywamy ścierką i zostawiamy ponownie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Potem ciasto rozdzielamy na posypanej mąką stolnicy na 12 części i formujemy z nich okrągłe placki. Pozostawiamy znowu krótko do wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku na blasze, z obu stron.
Na upieczone placki nakładamy ugotowane gruszki z cukrem, posypujemy twarogiem i polewamy kwaśną śmietaną. Można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.