Przepisy: Kuchnie świata
Jagnięcina dla Edwarda VII
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: drogie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: pieczone, smażone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
800 g kotlety jagnięce bez kości i żył
150 g masła
8 ząbków czosnku
kminek, sól, szczypta majeranku
2 łyżki suszonej mięty
80 ml oliwy
1 gałązka rozmarynu
150 g masła
8 ząbków czosnku
kminek, sól, szczypta majeranku
2 łyżki suszonej mięty
80 ml oliwy
1 gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na małe kawałki, przekładamy czosnkiem, kropimy oliwą i pozostawiamy na 24 godziny w lodówce.
Po wyjęciu mięsa, możemy wybrać jeden z dwóch sposobów przyrządzenia:
1. można uformować z niego bryłę i posypać suszoną miętą, położyć na niej gałązkę rozmarynu, dodać łyżkę masła, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku, lub
2. mięso na maśle usmażyć a gotowe położyć na ogrzane talerze i podać z opiekanymi ziemniakami oraz warzywami na gorąco.
Po wyjęciu mięsa, możemy wybrać jeden z dwóch sposobów przyrządzenia:
1. można uformować z niego bryłę i posypać suszoną miętą, położyć na niej gałązkę rozmarynu, dodać łyżkę masła, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku, lub
2. mięso na maśle usmażyć a gotowe położyć na ogrzane talerze i podać z opiekanymi ziemniakami oraz warzywami na gorąco.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.