Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Kaczka pieczona z nadzieniem ziemniaczanym

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone, duszone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1 kaczka
1 czosnek
papryka mielona
sól
pieprz

Nadzienie:
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
1 podroby kacze
smalec kaczy
4 jajka
1 czosnek
majeranek
pieprz
sól

Sposób przygotowania:

Kaczkę czyścimy, płuczemy, suszymy i na około godzinę przed pieczeniem solimy, nacieramy utartym czosnkiem, pieprzem i papryką.

Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce, pozostawiamy w misce,następnie odlewamy wodę.

Drobno kroimy cebulę i podroby z kaczki i na patelni, na rozpuszczonym smalcu kaczym podsmażamy (ale wątróbkę opiekamy na ruszcie i kroimy na drobne kawałki). Dodajemy tarte ziemniaki i stale mieszając jeszcze kilka minut dusimy. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia, do nadzienia dodajemy 4 roztrzepane jajka, do smaku solimy i doprawiamy pieprzem, majerankiem i czosnkiem.

Kaczkę napełnimy nadzieniem, zaszywamy i w nagrzanym piekarniku pieczemy 2–3 godziny na złoty kolor. Podczas pieczenia polewamy wytopionym tłuszczem i wodą.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012