Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Karp na niebiesko po staroczesku

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: ryby i owoce morza

Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1 oczyszczony karp z nienaruszoną skórą (waga około 1,5 kg)
2 l wody
2 cebule
2 marchewki
1 mały seler
1 mały por
gałązka naci z selera
natka pietruszki
100 ml białego wina lub octu rozrzedzonego wodą
1 liść laurowy
10 ziaren pieprzu
sól
sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Do wrzącej wody wkładamy obraną i w plasterki pokrojoną cebulę, oczyszczoną i drobno pokrojoną marchew, seler, por, opłukaną natkę, nać selera i listek laurowy. Solimy, dodajemy wino lub rozrzedzony ocet, pieprz i na mniejszym ogniu gotujemy 20 minut.

Karpia płuczemy uważając, by nie uszkodzić skóry, gdyż w przeciwnym razie karp nie zabarwi się na niebiesko. Wnętrze karpia solimy i kropimy sokiem z cytryny. Wkładamy ostrożnie do wywaru warzywnego i pozostawiamy 15–20 minut (nie może się gotować, wywar trzymamy na małym ogniu).

Miękkiego karpia podajemy na nagrzanym półmisku, z dodatkiem gotowanych ziemniaków i masła. Możemy podawać z majonezem doprawionym chrzanem.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012