Przepisy: Kuchnie świata
Karp na niebiesko po staroczesku
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: ryby i owoce morza
Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie, urodziny, inne,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1 oczyszczony karp z nienaruszoną skórą (waga około 1,5 kg)
2 l wody
2 cebule
2 marchewki
1 mały seler
1 mały por
gałązka naci z selera
natka pietruszki
100 ml białego wina lub octu rozrzedzonego wodą
1 liść laurowy
10 ziaren pieprzu
sól
sok z cytryny
2 l wody
2 cebule
2 marchewki
1 mały seler
1 mały por
gałązka naci z selera
natka pietruszki
100 ml białego wina lub octu rozrzedzonego wodą
1 liść laurowy
10 ziaren pieprzu
sól
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wkładamy obraną i w plasterki pokrojoną cebulę, oczyszczoną i drobno pokrojoną marchew, seler, por, opłukaną natkę, nać selera i listek laurowy. Solimy, dodajemy wino lub rozrzedzony ocet, pieprz i na mniejszym ogniu gotujemy 20 minut.
Karpia płuczemy uważając, by nie uszkodzić skóry, gdyż w przeciwnym razie karp nie zabarwi się na niebiesko. Wnętrze karpia solimy i kropimy sokiem z cytryny. Wkładamy ostrożnie do wywaru warzywnego i pozostawiamy 15–20 minut (nie może się gotować, wywar trzymamy na małym ogniu).
Miękkiego karpia podajemy na nagrzanym półmisku, z dodatkiem gotowanych ziemniaków i masła. Możemy podawać z majonezem doprawionym chrzanem.
Karpia płuczemy uważając, by nie uszkodzić skóry, gdyż w przeciwnym razie karp nie zabarwi się na niebiesko. Wnętrze karpia solimy i kropimy sokiem z cytryny. Wkładamy ostrożnie do wywaru warzywnego i pozostawiamy 15–20 minut (nie może się gotować, wywar trzymamy na małym ogniu).
Miękkiego karpia podajemy na nagrzanym półmisku, z dodatkiem gotowanych ziemniaków i masła. Możemy podawać z majonezem doprawionym chrzanem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.