Przepisy: Kuchnie świata
Karp na niebiesko po staroczesku
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: ryby i owoce morza
Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie, urodziny, inne,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
2 l wody
2 cebule
2 marchewki
1 mały seler
1 mały por
gałązka naci z selera
natka pietruszki
100 ml białego wina lub octu rozrzedzonego wodą
1 liść laurowy
10 ziaren pieprzu
sól
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Karpia płuczemy uważając, by nie uszkodzić skóry, gdyż w przeciwnym razie karp nie zabarwi się na niebiesko. Wnętrze karpia solimy i kropimy sokiem z cytryny. Wkładamy ostrożnie do wywaru warzywnego i pozostawiamy 15–20 minut (nie może się gotować, wywar trzymamy na małym ogniu).
Miękkiego karpia podajemy na nagrzanym półmisku, z dodatkiem gotowanych ziemniaków i masła. Możemy podawać z majonezem doprawionym chrzanem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.