Przepisy: Kuchnie świata
Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: ryby i owoce morza
Okazje: Boże Narodzenie, inne,
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
4 porcje karpia po 150 g
miałka mąka
2 jajka
2 łyżki mleka
tłuszcz do smażenia
cytryna
bułka tarta
sól
sałatka ziemniaczana:
1 kg ziemniaków
1/4 kg marchwi
1/4 kg selera
ocet
szklanka groszku z puszki lub 200 g mrożonego groszku
150 g kiszonych ogórków
4–6 łyżek majonezu
pieprz
sól
miałka mąka
2 jajka
2 łyżki mleka
tłuszcz do smażenia
cytryna
bułka tarta
sól
sałatka ziemniaczana:
1 kg ziemniaków
1/4 kg marchwi
1/4 kg selera
ocet
szklanka groszku z puszki lub 200 g mrożonego groszku
150 g kiszonych ogórków
4–6 łyżek majonezu
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Porcje karpia solimy, obtaczamy w mące, jajkach roztrzepanych z mlekiem i solą, i w bułce tartej. Smażymy na tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor. Do każdej porcji karpia dodajemy cytrynę.
Podajemy z ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną.
Sałatka ziemniaczana:
Ziemniaki w łupinkach solimy i gotujemy około 15–20 minut, w zależności od wielkości, wbijając nóż sprawdzamy, czy są miękkie. Pozostawiamy, aby trochę przestygły. Chłodne ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę około 1×1 cm. Marchew i seler obieramy i w wodzie z dodatkiem soli i octu gotujemy 10–15 minut, aby warzywa były miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy z wody, pozostawiamy do wystygnięcia i drobno kroimy. Kroimy w kostkę także ogórki, marynatę wykorzystamy pod koniec przyrządzania sałatki. Groszek z puszki odcedzamy (mrożony rozmrażamy). Wszystkie pokrojone składniki delikatnie mieszamy w misce, dodajemy majonez i trochę marynaty z ogórków. Solimy i doprawiamy pieprzem.
Podajemy z ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną.
Sałatka ziemniaczana:
Ziemniaki w łupinkach solimy i gotujemy około 15–20 minut, w zależności od wielkości, wbijając nóż sprawdzamy, czy są miękkie. Pozostawiamy, aby trochę przestygły. Chłodne ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę około 1×1 cm. Marchew i seler obieramy i w wodzie z dodatkiem soli i octu gotujemy 10–15 minut, aby warzywa były miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy z wody, pozostawiamy do wystygnięcia i drobno kroimy. Kroimy w kostkę także ogórki, marynatę wykorzystamy pod koniec przyrządzania sałatki. Groszek z puszki odcedzamy (mrożony rozmrażamy). Wszystkie pokrojone składniki delikatnie mieszamy w misce, dodajemy majonez i trochę marynaty z ogórków. Solimy i doprawiamy pieprzem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.