Przepisy: Kuchnie świata
Kontrabas
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze , makarony,
Okazje: inne
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
6 dużych ziemniaków
300 g kaszy gryczanej
4 jajka
śmietana
smalec
sól
pieprz
majeranek
natka pietruszki
na posypkę słonina (ser owczy)
300 g kaszy gryczanej
4 jajka
śmietana
smalec
sól
pieprz
majeranek
natka pietruszki
na posypkę słonina (ser owczy)
Sposób przygotowania:
W posolonej wodzie gotujemy na półtwardo ziemniaki w łupinach, obieramy i kroimy w kostkę.
Kaszę gryczaną płuczemy, wsypujemy do wrzącej, posolonej wody, gotujemy około 2 min i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na około pół godziny. Następnie mieszamy z ziemniakami, wkładamy do natłuszczonej smalcem brytfanny, solimy, doprawiamy pieprzem, majerankiem i pietruszką i pieczemy w 250 ºC około 15 minut po czym zalewamy posolonymi roztrzepanymi jajkami ze śmietaną i pieczemy jeszcze przez 20 minut w 200 ºC.
Podsmażamy słoninę i kładziemy na wierzch porcji (można dodać na wierch ser owczy).
Kaszę gryczaną płuczemy, wsypujemy do wrzącej, posolonej wody, gotujemy około 2 min i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na około pół godziny. Następnie mieszamy z ziemniakami, wkładamy do natłuszczonej smalcem brytfanny, solimy, doprawiamy pieprzem, majerankiem i pietruszką i pieczemy w 250 ºC około 15 minut po czym zalewamy posolonymi roztrzepanymi jajkami ze śmietaną i pieczemy jeszcze przez 20 minut w 200 ºC.
Podsmażamy słoninę i kładziemy na wierzch porcji (można dodać na wierch ser owczy).
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.