Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Kontrabas

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze , makarony,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

6 dużych ziemniaków
300 g kaszy gryczanej
4 jajka
śmietana
smalec
sól
pieprz
majeranek
natka pietruszki
na posypkę słonina (ser owczy)

Sposób przygotowania:

W posolonej wodzie gotujemy na półtwardo ziemniaki w łupinach, obieramy i kroimy w kostkę.

Kaszę gryczaną płuczemy, wsypujemy do wrzącej, posolonej wody, gotujemy około 2 min i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na około pół godziny. Następnie mieszamy z ziemniakami, wkładamy do natłuszczonej smalcem brytfanny, solimy, doprawiamy pieprzem, majerankiem i pietruszką i pieczemy w 250 ºC około 15 minut po czym zalewamy posolonymi roztrzepanymi jajkami ze śmietaną i pieczemy jeszcze przez 20 minut w 200 ºC.

Podsmażamy słoninę i kładziemy na wierzch porcji (można dodać na wierch ser owczy).


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012