Przepisy: Kuchnie świata
Krem z pomidorów z prażonymi pestkami dyni
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia ukraińska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 2 osoby
Głowne składniki: warzywa
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: alina_leska
-
Składniki:
pomidory z puszki - 1200 g (3-4 puszki)- w sezonie 1200 g przecieru ze świeżych pomidorów
4 stołowe łyżki oleju z pestek dyni
czosnek 5-6 ząbków
cebula - 1szt.
papryka czerwona - 1 szt.
suszona bazylia
świeża bazylia
sól, pieprz
prażone pestki dyni
4 stołowe łyżki oleju z pestek dyni
czosnek 5-6 ząbków
cebula - 1szt.
papryka czerwona - 1 szt.
suszona bazylia
świeża bazylia
sól, pieprz
prażone pestki dyni
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać 4 łyżki oleju z pestek dyni, wrzucić pokrojony w cienkie plastry czosnek, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i cebulę, dusić wszystko na małym ogniu około 4-6 minut. Dodać pokrojone pomidory z puszki i suszoną bazylię, gotować na średnim ogniu 20-30 minut.
Po ugotowaniu zupę zmiksować, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z prażonymi pestkami dyni i świeżą bazylią.
Po ugotowaniu zupę zmiksować, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z prażonymi pestkami dyni i świeżą bazylią.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.