Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Królik w czulencie

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1 kg mięsa z królika
250 g kaszy
250 g grochu
1 większa cebula
6 ząbków czosnku
3 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
majeranek
wywar

Sposób przygotowania:

Osobno gotujemy kaszę i groch, na miękko. Królika dzielimy na porcje, solimy i na gorącym oleju krótko opiekamy. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, kładziemy na nią opieczone kawałki królika, zalewamy wywarem, dodajemy starty czosnek, pieprz i majeranek. Dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Groch i kaszę mieszamy. Do natłuszczonej brytfanny kładziemy na przemian kawałki królika i warstwę grochu z kaszą. Zalewamy nieprzecedzonym sosem, w którym dusiliśmy królika. Królika przykrywamy warstwą grochu z kaszą.

Dusimy jeszcze pod przykryciem.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012