
Przepisy: Kuchnie świata
Królik w czulencie
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: drogie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1 kg mięsa z królika
250 g kaszy
250 g grochu
1 większa cebula
6 ząbków czosnku
3 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
majeranek
wywar
250 g kaszy
250 g grochu
1 większa cebula
6 ząbków czosnku
3 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
majeranek
wywar
Sposób przygotowania:
Osobno gotujemy kaszę i groch, na miękko. Królika dzielimy na porcje, solimy i na gorącym oleju krótko opiekamy. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, kładziemy na nią opieczone kawałki królika, zalewamy wywarem, dodajemy starty czosnek, pieprz i majeranek. Dusimy, aż mięso będzie miękkie.
Groch i kaszę mieszamy. Do natłuszczonej brytfanny kładziemy na przemian kawałki królika i warstwę grochu z kaszą. Zalewamy nieprzecedzonym sosem, w którym dusiliśmy królika. Królika przykrywamy warstwą grochu z kaszą.
Dusimy jeszcze pod przykryciem.
Groch i kaszę mieszamy. Do natłuszczonej brytfanny kładziemy na przemian kawałki królika i warstwę grochu z kaszą. Zalewamy nieprzecedzonym sosem, w którym dusiliśmy królika. Królika przykrywamy warstwą grochu z kaszą.
Dusimy jeszcze pod przykryciem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.