Przepisy: Kuchnie świata
Kurczak duszony z ziemniakami i grzybami
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia ukraińska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: bezglutenowa
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: alina_leska
-
Składniki:
kurczak 1 szt.
ziemniaki 3-4 szt.
marchewka 2 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
grzyby suszone (prawdziwki) 80 g
sól
pieprz
zioła prowansalskie
kurkuma
ziele angielskie
liść laurowy
ziemniaki 3-4 szt.
marchewka 2 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
grzyby suszone (prawdziwki) 80 g
sól
pieprz
zioła prowansalskie
kurkuma
ziele angielskie
liść laurowy
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby (prawdziwki) zalać wrzątkiem (po odcedzeniu wody spod grzybów nie wylewać), odstawić na 2-3 godziny.
Kurczaka podzielić na porcje, lekko obsmażyć na klarowanym maśle, dodać sól, pieprz, posypać kurkumą.
Marchewkę i cebulę pokroić w półkrążki, czosnek pokroić w słupki, ziemniaki obrać i pokroić na 4-5 części, wymieszać z solą i ziołami prowansalskimi.
Wszystkie składniki wyłożyć do glinianego garnka lub żeliwnego naczynia warstwami:
1. wymieszana marchewka z cebulą
2. grzyby
3. kurczak
4. wymieszana marchewka z cebulą
5. grzyby
Dodać parę szt. ziela angielskiego, liść laurowy, zalać wodą z grzybów (3/4 szklanki)
Dusić w piekarniku przez 1,5 godziny na bardzo małym ogniu.
Kurczaka podzielić na porcje, lekko obsmażyć na klarowanym maśle, dodać sól, pieprz, posypać kurkumą.
Marchewkę i cebulę pokroić w półkrążki, czosnek pokroić w słupki, ziemniaki obrać i pokroić na 4-5 części, wymieszać z solą i ziołami prowansalskimi.
Wszystkie składniki wyłożyć do glinianego garnka lub żeliwnego naczynia warstwami:
1. wymieszana marchewka z cebulą
2. grzyby
3. kurczak
4. wymieszana marchewka z cebulą
5. grzyby
Dodać parę szt. ziela angielskiego, liść laurowy, zalać wodą z grzybów (3/4 szklanki)
Dusić w piekarniku przez 1,5 godziny na bardzo małym ogniu.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.